Точно 1.12 милиарда евро пръсна босът на ПСЖ Насер Ал-Келаифи за своята "футболна играчка", но голямата му мечта още не е осъществена - спечелване на Шампионската лига. "Принцовете" платиха рекордните в историята на футбола 222 милиона евро на Барселона за Неймар, а Килиан Мбапе от Монако им излезе 180 милиона евро.

Тази вечер парижани посрещат петкратния европейски клубен шампион Байерн Мюнхен, който стои доста далеч на финансовата стълбица със своя рекорден входящ трансфер от 41.5 милиона евро за Корентен Толисо.

Играчите на Байерн обаче струват по-скъпо от тези на ПСЖ, изчислява transfermarkt.de. Съставът на френския клуб е оценен на 521 милиона евро, а този на баварския колос - 581 милиона евро. 

От 2011 година насам Байерн е инвестирал 500 милиона евро в нови футболисти. През същата година корпорацията Qatar Sport Invest пое ПСЖ и до момента пръсна 1.12 милиарда евро за нови играчи. Само за летния трансферен прозорец парижани са на минус със 173 милиона евро от покупко-продажба на футболисти. В тази сума не влизат 180-те милиона евро за Мбапе, който беше взет под наем и сумата ще бъде платена догодина, за да се спази донякъде финансовият феърплей.

При определяне цуната на един футболист не играе само трансферната сума, но и доста други фактори като възраст, успехи, значение в отбора и маркетингова роля.