Новият-стар треньор на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес даде първата си пресконференция преди официален мач от близо четири години и половина. Той говори пред медиите за основната си цел в Мюнхен, за проблемните играчи и за своята роля в клуба.

"Трябва да намерим баланса между защитата и нападението. Не е тайна за никого, че аз искам да стабилизирам отбраната. В предни позиции винаги имаме нужната класа, за да вкарваме голове. Ще работим върху тактическата част и ще направя пауър-пойнт презентация пред отбора. Предпочитам системата 4-3-3", коментира Дон Юп.

"Матс Хумелс и Джером Боатенг са защитници от световна класа. Ясно е, че не можеш да играеш на 100% във всеки мач, но е важно винаги да поддържаш едно средно ниво от 85% от своите възможности. Тогава можеш и да оправдаваш очакванията към теб. Всеки играч трябва да поеме отговорност и да се катапултира нагоре. Първо заради своето представяне и второ - заради отбора. Давам пример със Серхио Рамос от Реал Мадрид, който дърпа нагоре и своите съотборници."

За критиките към вратаря Свен Улрайх и офанзивния полузащитник Томас Мюлер: "Свен е добър вратар, който пазеше добре в няколко поредни мача, но след това допусна тази грешка срещу Волфсбург. Но ако защитата стои по-добре, тогава и вратарят е по-сигурен. Това е задача на целия отбор - всеки да помага в защита."

"С Томас проведох дълъг и ползотворен разговор. Ясно е, че той имаше известни колебания напоследък в завършващата фаза, но тази седмица видях стария Мюлер. Нещата няма да проработят веднага, няма да станат от днес за утре, но е важно играчите да усещат доверието към тях."

"Срещу Херта не ставаше дума за липса на мотивация. Харесва ми как се раздаваха играчите тази седмица. Що се отнася до Франк Рибери, при мен той функционира добре. напълно убеден съм в това. Хави Мартинес играеше като централен полузащитник при мен, но през последните години е бранител. Не е лесно и за него да се върне веднага в средата на терена, защото е нужно време да свикне с това."

"Очаквам Хамес Родригес на пълни обороти в днешната тренировка. Той е страхотен футболист и аз съм наясно с това. Но трябва да се отбележи, че германският футбол е различен. Друг език, друг манталитет. Ще се грижа за него и смятам, че ще намерим общ език. Ще му бъда от полза."

"Моята възраст не е решаваща. Вижте Ювентус, който имаше средна възраст от над 30 години, но това не им попречи да играят два пъти на финала в Шампионската лига за последните три сезона. Тук е въпрос на фитнес, професионализъм и мотивация."

"Седмицата беше интензивна, свършихме доста работа. Много служители в клуба ме познават и всички са на едно и също мнение - атмосферата е много добра. Играчите отново изпитват удоволствие в работата си", добави Хайнкес.