РазенБалшпорт Лайпциг игра смело с човек по-малко близо 70 минути, за да отстъпи на Байерн Мюнхен с 5:6 след изпълнение на дузпи в двубой от втория кръг за Купата на Германия, състоял се на стадион "Ред Бул Арена".

"Биковете" изиграха добро първо полувреме, в което имаха превес над шампионите, но не успяха да използват предимството си. Стигна се и до доста спорен момент, при който съдията отсъди дузпа за домакините, но след това я отмени.

Второто полувреме беше още по-горещо и изпълнено с нови груби грешки на арбитъра Феликс Цвайер. Той първо вдигна доста пресилен втори жълт картон на Наби Кейта, а след това отсъди несъществуваща дузпа за Лайпциг и Емил Форсберг откри резултата от бялата точка.

Правдата възтържествува много бързо и пет минути след това Тиаго Алкантара изравни след точен удар с глава, засичайки центрирането на грешника без вина Джером Боатенг. До края на редовното време баварците натискаха, но мачът влезе в продължения. В тях момчетата на Юп Хайнкес имаха превес, но вратарят Гулаши направи няколко изключителни спасявания и РазенБалшпорт се добра до изпълнение на дузпи, но там голмайсторът на тима Тимо Вернер беше отказан от Свен Улрайх.


Домакините започнаха много агресивно и на няколко пъти натиснаха своя противник дълбоко в неговата половина, като Матс Хумелс трябваше да изчиства пред границата на малкия пеналт в последния момент пред крака на Забитцер.

В осмата минута и гостите успяха да притеснят своя опонент. Ариен Робен изведе Роберт Левандовски с хитър пас в наказателното поле и полякът се опита да намери Кингсли Коман, но французинът не успя да играе с топката.

В средата на първото полувреме Емил Форсберг получи в наказателното поле на баварците от Забитцер, слаломира между няколко играчи на противника и все пак успя да отправи удар по диагонала, но Свен Улрайх излезе и спаси.

Малко преди да изтече половин час игра РазенБалшпорт пропусна страхотно положение. Огюстен получи от Наби Кейта в наказателното поле, финтира защитник и стреля, но не успя да уцели добре топката и Улрайх се справи. Последва нов шут на французина, но вратарят на Байерн не бе затруднен.

Десетина минути преди почивката се стигна до доста дискусионен момент, защото реферът Феликс Цвайер първоначално отсъди дузпа за нарушението на Видал срещу Форсберг, но след това се консултира с помощника си и маркира само пряк свободен удар. Потърпевшият изпълни добре, но леко неточно.

Едва в последната минута на първото полувреме гостите погледнаха пак в предни позиции и отправиха точен удар чрез Корентен Толисо, но вратарят на "биковете" изобщо не беше затруднен. Веднага след почивката Коман нахлу и стреля, но без успех.

РБ Лайпциг имаше претенции за дузпа, когато Боатенг повали Огюстен в наказателното поле, но реферът даде знак играта да продължи, а малко по-късно показа доста дискусионен втори жълт картон на Наби Кейта. Халфът дръпна Левандовски за фланелката и беше изгонен.

Точно Левандовски можеше да открие резултата малко след това, но стреля високо с глава. Коман проби отляво и опита подаване по земя, но спечели само корнер, а в средата на второто полувреме Роберт направи голям пропуск, шутирайки покрай лявата греда.

В 67-ата минута Феликс Цвайер окончателно стана за резил, отсъждайки дузпа-фантом за РБ Лайпциг! Юсуф Поулсен успя да изиграе рефера, падайки в наказателното поле. Куриозното е, че намиращият се до него Джером Боатенг не извърши никакво нарушение.

Отговорът на Байерн не закъсня и грешникът без вина Боатенг се реваншира. Той хвърли разкошен пас за Тиаго Алкантара, който изскочи от дълбочина и матира Гулаши с глава, вкарвайки в близкия ъгъл.

Тиаго можеше да се превърне в герой десетина минути преди края на редовното време, когато негов изстрел от воле беше спасен от Гулаши в последния момент. В последната минута Кимих засече с глава центрирането на Робен, но кълбото мина покрай целта, а в третата минута на добавеното време Гулаши улови спокойно удара на Левандовски с глава.

Така срещата влезе в две продължения по 15 минути, които трябваше да определят победителя. Отново Тиаго създаде следващото опасност в стотната минута, но Гулаши спаси неговия удар от въздуха, както и опита за добавка на Джошуа Кимих!

В 105-ата минута Гулаши допусна първата си грешка в мача, подарявайки топката на Левандовски. Полякът стреля моментално от движение, но стражът спаси по невероятен начин с пръстите на дясната си ръка.

Левандовски получи нов шанс в началото на второто продължение, но би неточно с глава от близко разстояние. В 120-ата минута Робен се освободи от двама противници, но шутира много слабо.

Така дузпите трябваше да решат спора между двата отбора. Единственият пропуск беше направен от Тимо Вернер, който не успя да вкара последната дузпа за "биковете".


РазенБалшпорт Лайпциг - Байерн Мюнхен 1:1

1:0 Емил Форсберг - 68', дузпа
1:1 Тиаго Алкантара - 73'

 

Червен картон (втори жълт): Кейта (РБ Лайпциг) - 53'

 

ПРИ ДУЗПИТЕ:

Левандовски (Байерн) вкарва вдясно - 0:1

Бернардо (РБ Лайпциг) вкарва вляво - 1:1

Алаба (Байерн) вкарва вляво - 1:2

Кампъл (РБ Лайпциг) вкарва ниско вдясно - 2:2

Хумелс (Байерн) вкарва в горния ляв ъгъл - 2:3

Халстенберг (РБ Лайпциг) вкарва в средата - 3:3

Руди (Байерн) вкарва вляво - 3:4

Орбан (РБ Лайпциг) вкарва в средата - 4:4

Робен (Байерн) вкарва вляво - 4:5

Вернер (РБ Лайпциг) ПРОПУСКА! Улрайх СПАСЯВА!

 


РБ Лайпциг: Гулаши, Упамекано, Орбан, Бернардо, Халстенберг, Кампъл, Забитцер (Лаймер - 102'), Кейта, Форсберг (Клостерман - 109'), Огюстен (Деме - 57'), Поулсен (Вернер - 80')

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Боатенг, Алаба, Кимих, Толисо (Рафиня - 88'), Видал (Руди - 57'), Тиаго (Врийдт - 101'), Робен, Коман (Мартинес - 60'), Левандовски