От една страна, тя е ослепително красива и не се притеснява да споделя тази красота в социалните мрежи. От друга, италианката е изключително талантлива на рубежа. Извън пистата обожава партитата, яркия грим и шоколада. Само заради Доротея Вирер си заслужава да гледате световното първенство в Норвегия, което върви в момента.

Доротея Вирер, която е родена в провинция Болцано, през април навършва 26 г. Към трите си бронза в щафетата (1 - на олимпиада, 2 - на световно) този сезон италианката най-после постигна и лични победи в Световната купа. При това три наведнъж. 

Днес Вирер е не само една от най-обаятелните спортистки, но и претендентка за медали на световното в Осло, както и за Големия кристален глобус. От нея отдавна очакваха подобен пробив. Доро даваше големи надежди още през 2008 г., когато спечели първо злато на световното за девойки. Година по-късно отново триумфира, а през 2011 заби хеттрик - в спринта, преследването и щафетата. 

Именно тогава заговориха за Вирер като за бъдеща звезда, а Международният съюз на биатлонистите (IBU) я номинира за "Новобранец на годината". По всичко изглеждаше, че талантът й ще се разкрие бързо, но проблеми с режима и израстването (често качва килограми, които обаче бързо сваля) я тормозиха няколко сезона. 

- Може би за всичко е виновен моят начин на живот и природен мързел - убедена е Доротея. - Аз обичам биатлона, с който се занимавам от 10-годишна, но повече обичам живота.

Алкохол и бурна младост

Доро не крие, че биатлонът дълго време не я вълнувал. Предпочитала танците и разговорите с приятелки на чаша вино (и не само). 

- Имах си принцип - първо купона, после тренировките - откровена е биатлонистката. - Ядене и пиене - понеделник, вторник, сряда. Живот от вечер до сутрин. 

- С алкохол ли?

- Че какво е купонът без алкохол? В петък се вдигахме и отивахме от Антерселви (Южен Тирол) с приятели в Милано. Влизахме в един клуб, после във втори, танцувахме до сутринта и се събуждахме в хотела, а вечерта пирувахме на друго място... и така няколко дни. 

- А Миланската опера, концерти, кино, Фелини, Роселини?

- Изобщо не ни интересуваха. Харесвах музиката в баровете и новите запознанства. Беше много хубаво, за нищо не съжалявам. Накрая обаче грохнах физически и си казах, че е дошло време да се залавям за работа. 

(Дори сега, след дългоочакваните успехи и сватбата, все още се случват издънки. В навечерието на Нова година Вирер се разболява - и пропуска състезанието в Руполдинг - след като... препи.) 

Езици

Доротея говори прекрасно немски и италиански. Владее английски, учи норвежки и се мъчи с руски заради общуването с приятелката си Екатерина Юрлова, с която заедно почиваха в Малта и Ибиса.

Недостатъци

Върху ските тя е също толкова очарователна, колкото и в живота.

- Естествено, че имам недостатъци. Искам да бъда по-стройна, мускулите на ръцете и краката ми са прекалено релефни. 

- Но вие сте постоянно гримирана...

- Да, дори у дома. Винаги обръщам внимание на най- малките детайли - съответствие на цветове, обеци и т.н.

- Получихте покана да се снимате в италианския "Плейбой".

- Много момичета мечтаят за това. Аз обаче не съм толкова сигурна в своето тяло. Едно е да се снимаш по бикини, съвсем друго е напълно гола....

- Стеснявате ли се?

- Да. Това остава за цял живот. На 25 г. да покажа всичко от себе си - това ли е най-добрият пиар? Иначе нямам нищо против други снимки.

Умира за шоколад

- Шоколадът ме подлудява. Всякакъв вид, всякаква марка. В първата си гонка пристигнах...последна. Утешителната награда беше шоколад. Беше прекрасно - можех да ям цял ден!

В Сочи Доротея спечели бронз със смесената щафета, а в спринта завърши в топ 6. Този път вместо шоколад италианската федерация й подари Audi A4.

Нейната сватба

- В Ханти Мансийск към мен се приближи непознат мъж с пръстен и попита: "Ще се женим ли?" - смее се красавицата на първата оферта за брак от случаен руснак. - Отказах, защото обичах Стефано.

- Може би трябваше да вземете пръстена?

- За какво? Той беше фалшив. Този мъж беше странно облечен - в огромна куртка , с огромна шапка. Не мислех, че има пари за пръстен. 

- А знаете ли, че в Ханти Мансийск има несметни количества нефт. Този лесничей вероятно е бил милиардер. 

- Значи, пръстенът може да е бил истински?

- Почти 100%. Вероятно трябваше да се съгласите.

- Е, все пак обичам Стефано. Парите тук не играят роля.

(Миналата година свободолюбивата и непосредствена героиня се омъжи за Стефано Корадини, технически директор на Федерацията по зимни спортове на Италия и мениджър на фонд Fisi Трентино. Избраникът й е с 12 г. по-възрастен.) 

- Мислите ли за деца?

- Да, разбира се! Аз съм родена в голямо семейство, затова искам 4-5 деца, може и близнаци. Не смятам да се занимавам с биатлон на 30 г. По-важно е семейството. 

(Доротея изложи сватбената си рокля на благотворителен търг, като всички средства от продажбата отидоха в помощ на пострадалите от земетресението в Непал.)