Великият щангист Халил Мутлу свали шапка пред новия европейски шампион в неговата категория 56 кг Валентин Христов от продължаващото в Анталия (Турция) първенство.

И двамата са израсли в България, но трикратният олимпийски шампион Мутлу се състезава за Турция, а Вальо - за Азербайджан.

"Вальо ще предизвика сериозно безпокойство у китайците на олимпиадата в Лондон. Той е много талантлив и силен. Дълги години в тази категория нямаше щангисти, които да представят достойно Европа на олимпийски игри".

"Сигурен съм, че Христов ще вземе медал, дори титла в Лондон. Като гледах с каква лекота вдигаше в Анталия, той може без проблем да прибави по още 5 кг във всяко движение", коментира Халил Мутлу в Анталия. 

Междувременно българските състезатели взеха квота за олимпийските игри в Лондон. Александър Георгиев завърши осми в кат. 77 кг с двубой 335 кг (149 + 186), а Денис Юзекчиев е девети с 332 кг (150+182).

Първа европейска титла в историята на мъжките албански щанги спечели Еркан Керимах с 348 кг (158+190).

Георгиев донесе 23 точки за отборното класиране, с което активът на националните стана 149 т. Женският ни тим върви седми в Анталия, но днес имаме две представителки, които могат да съберат достатъчно точки за олимпийска виза.