Станка Златева ще се състезава за златен медал в категория до 75 килограма при жените на европейското първенство по борба във Вантаа, Финландия.

Джанан Манолова също ще има шанс за медал, след като отпадна на полуфиналите в категория до 63 килограма. Тя ще се бори за бронз, какъвто шанс ще има и Александър Киров при мъжете.

Златева започна директно от четвъртфиналите на своята нова категория, където се наложи с туш срещу румънката Иляна Маковей, съобщава БТА.

Жребият я изпрати на полуфинален сблъсък срещу украинката Катерина Бурмистрова, която не успя да се противопостави на Златева и българката се наложи с 3:1.

В битка за златото 5-кратната световна и 5-кратна европейска шампионка ще срещне Василиса Марзалюк от Беларус, която победи рускинята Екатерина Букина с технически туш.

Манолова стартира с туш срещу германката Надине Вайнауге, а на четвъртфиналите се наложи с 3:0 точки над Агоро Папавасилеу от Гърция.

Българката отстъпи в полуфиналите на Мария Мамашук с 2:6, което я изпрати на финал в репешажите. Манолова ще се бори за бронз срещу шведката Катарина Хена Йохансон.

Киров стартира в категория до 70 килограма с технически туш над сърбина Заур Ефендиев, но загуби следващата си схватка със 7:7 срещу арменеца Григор Григорян, който съумя да спечели последната точка в схватката.

Той стигна до финал и изпрати Киров в репешажите, където българинът стартира с победа с 6:0 французина Кристоф Клавие. Киров ще се бори за бронзов медал срещу румънеца Адриан Моисе, който отстъпи на Григорян на полуфиналите в категорията.

Последният българин за деня отпадна още в първата си схватка в категория до 86 килограма. Мирослав Гешев стартира със загуба срещу Любомир Сагалюк, а в последствие украинецът не успя да стигне до финала и да изтегли българина на репешаж.