Българският боксьор Кубрат Пулев поиска световния шампион в тежка категория Владимир Кличко (Украйна) да бъде тестван за допинг в тренировъчни условия преди мача между двамата след 11 седмици.

"Проверяват ме за допинг поне шест пъти годишно по време на тренировки. Винаги трябва да бъда на разположение и да съобщавам къде съм отседнал и къде се намирам във всеки един момент. Защо това да не важи за Владимир Кличко? Така би било честно", коментира 33-годишният Пулев, цитиран от БТА.

Носителят на шампионските колани в тежка категория на Световната боксова асоциация (СБА), Световната боксова организация (СБО) и Международната боксова федерация (ИБФ) ще се изправи срещу претендента Пулев на 6 септември в Хамбург.

В професионалния бокс допинг контролите са задължителни по време на мачовете, но не и на тренировки. В клуба на Пулев "Зауерланд", обаче, постоянно следят боксьорите за употреба на забранени вещества.

"Това ни струва 80 хиляди евро на година. При нас всички боксьори от топ 10 в своите категории се контролират за допинг", коментира шефът на германския тим Кристиан Майер. Кличко на този етап отказва да дава допинг-проби в извън състезателни условия.

"Дори когато Кубрат се готви в България, там той също прави тестове за допинг. Не хвърлям обвинения, че Владимир използва забранени стимуланти. Но искам за всички еднакви условия, за да няма спекулации", подчерта треньорът на българина Ото Рамин.