Вече няколко седмици Кубрат Пулев се поти здраво на високопланинската база на Белмекен.

Родният терминатор трупа на 2000 метра височина сила за боксовия мач на годината срещу №1 в света в тежка категория при професионалистите Владимир Кличко (Украйна). Битката за титлата в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF) е на 6 септември в Хамбург.

Пулев тренира в компанията на съотборници от немския “Зауерланд” и под диктовката на своя треньор Ото Рамин. Ето какво каза Кобрата преди да отпътува за Германия, цитиран от "Труд", където ще продължи подготовката си за най-великия мач с участие на българин.

- Как се чувствате на Белмекен отново. Тук сте били и като аматьор?
- Супер. Това е най-добрата база, със своята природа, въздух, храна… Неслучайно спортисти от цял свят идват на подготовка тук.

- Вашите съотборници и треньорът очаровани ли са?
- Специално Ото Рамин е идвал и като треньор на националния отбор на Германия и всичко тук му е познато. А останалите са направо в захлас.

- До боя с Кличко остават 43 дни. В каква фаза навлезе подготовката ви?
- Същинската работа ще бъде в Германия, където се връщам след няколко дни. Тогава ще правя само спаринги с боксьори, които са високи над два метра. Единият от тях ще бъде полякът Мариуш Вах, който бе съперник на Кличко преди две години. Той е висок 202 сантиметра (б.р. - ръстът на Кличко е 198 см, Кубрат е 194 см). За съжаление няма да мога да тренирам с Дейвид Прайс, с който правихме добри спаринги. Британецът се контузи, претърпя операция и ще се възстановява дълго.  

- Българи предвиждате ли сред тези партньори, както направихте преди един от мачовете си?
- Не, за съжаление. Нямаме боксьори на такова високо ниво. Неслучайно аз и брат ми Тервел години наред бяхме далеч от златните медали като аматьори - все втори, трети… Просто защото конкуренцията в тежка категория при нас е много слаба.

- Освен Ото Рамин се вслушвате и в наставленията на българските си треньори - Михаил Таков и Борислав Бояджиев. И сега ли ще бъде така?
- Разбира се. Българската боксова школа е една от най-добрите в света. И със сигурност ще има нещо от нея в този мач.

- На какво наблягате в тренировките на Белмекен?
- Предимно на обща физическа подготовка, но детайли не искам да разкривам.

- Включвате ли походи до “Зъбчето”, които се правят често от спортистите на високопланинската база.
- И походи, и кросове по десет-петнайсет километра. Направо съм станал като една голяма котка.

- А с какви съотборници сте на Белмекен?
- С германеца Еркан Тепа, който скоро спечели европейската титла и ми помага в подготовката. Но с него не са същински спаринги, те остават за Германия. С нас е и Сицилия Брекхаус - световна шампионка в кат. 60 кг на Световния боксов съвет (WBC), на Световна боксова организация (WBO).

- Има ли какво да научите от жените боксьорки?
- (Смее се.) Ооо, от жените винаги има какво да се научи. Те доказано са доста талантливи същества…

- Някакъв специален хранителен режим спазвате ли?
- Силна храна. Избягвам пърженото, панираното, хляб ям само на закуска. Общо взето тук храната за спортистите е много добра и ми се отразява много добре.

- Колко време ще ви трябва да се аклиматизирате, като се върнете от високопланинските условия и разредения въздух на Белмекен?
- За пет дни и съм готов, това никога не е било проблем за мен. Не правя обаче нищо специално, ако това имате предвид.

- Колко често гледате мачовете на Кличко и как го разучавате?
- Да си призная не съм се вманиачил. Ето сега, например, ще поиграем с приятели на тенис на маса, после малко шах. Така и се разтоварвам и се зареждам с енергия.

- Има ли нещо, което ви притеснява?
- Абсолютно нищо. Чувствам се в страхотна форма.

- Не ви ли дразни това, че Владимир Кличко се отнася към вас с пренебрежение?
- Има го този момент. Надменен е. Той говори според интересите си това, което му изнася. Но пък това ме амбицира още повече. Това няма да бъде само един бой. Срещу мен ще е една цяла империя със сериозен опит в профибокса. Още повече че те спечелиха и търга за боя. Но смятам, че именно в този мач той ще бъде наказан за това свое поведение. Сигурен съм, че и много българи ще ме подкрепят в залата.

- Чрез Международната боксова федерация (IBF) успяхте да принудите Кличко да се съгласи на бой с вас. Не можахте ли отново чрез IBF да го накарате да мине допинг контрол преди срещата?
- Не, няма сила, която да го накара да приеме тест. Той има подписан договор с Немската антидопингова агенция и клаузата е да го проверяват само след среща. Тоест той тази година имаше един мач - проверили са го веднъж, и сега го чака втори тест след боя с мен. А аз имам подписан договор със Световната антидопингова агенция (ВАДА). Те знаят всеки ден къде съм, имат определен час, в който могат да ме проверят. От началото на годината съм бил подложен на пет теста, последният бе преди месец. Неслучайно призовах Кличко, ако е истински мъж, да се подложи на проверка преди срещата ни. Той отказа. Но независимо от всичко това не ме притеснява. Аз съм станал като машина.

- Следите ли какво се случва в България?
- Разбира се. Радвам се, че правителството подаде оставка. Никога досега България не е била толкова забатачена.

- По-важното сега е кои ще са следващите управляващи. Ще гласувате ли?
- Разбира се. Това ще е най-щастливият ми момент да го направя като световен шампион в тежка категория за професионалисти. А след като досега не се случват нещата при нас така, както го искаме, значи не е дошъл точният човек. Искрено се надявам, че и това скоро ще стане. Но не трябва да се заблуждаваме - само за един ден не може да се превърнем в държава като Германия. Но трябва да вървим в тази посока. С повече вяра и вдигната глава!