Българите Явор Янакиев и Христо Маринов допуснаха ранни загуби в първия ден от надпреварата в класическия стил на Световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан).

В категория до 75 килограма Янакиев започна с победа над сърбина Виктор Немеш с 3:0 точки в квалификациите, а след това записа нов успех над Йорхен Хосе Коба (Венецуела) с 5:0.

На осминафиналите той претърпя поражение от европейския вицешампион от Тбилиси 2013 Зураби Датунашвили, въпреки равенството в резултата от 2:2 технически точки, информира БТА.

Световният първенец от Баку 2007 и бронзов медалист от Олимпиадата в Пекин 2008 Янакиев ще разчита Датунашвили да се класира за финала, за да го изтегли в репешажите.

При 85-килограмовите Христо Маринов загуби още на старта с 3:4 точки от друг грузинец Владимер Гегешидзе.

Гегешидзе, европейски вицешампион от Тбилиси 2013, претърпя поражение още в следващия си мач на четвъртфиналите и не успя да изтегли Маринов до допълнителните пресявки за бронза.

Последната представителка на България при жените Елина Васева също загуби на осминафиналите в категория до 63 килограма на Световното първенство по борба в Ташкент (Узбекистан). Васева падна с 8:10 точки от европейската вицешампионка от Вантаа 2014 Мария Мамашук (Беларус).

Българката имаше аванс от 6:2, но в последната четвърт от двубоя позволи на съперничката си да запише осем поредни точки, което се оказа решаващо.

Мамашук отпадна на четвъртфиналите и не успя да изтегли Васева до репешажите за бронза.