Гришо, Кобрата, Иван, Цвети, Сани, Мира и момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика са лицата на спортната 2014 година.

Полуфиналът на Димитров на "Уимбълдън", битката за световната титла в тежка категория на Пулев, както и медалите на Марков, Петрова и грациите ни са най-силните моменти за България този спортен сезон.

В края на годината му е времето да бръкнем по-дълбоко и да отчетем успехите на родните спортисти, независимо от липсата на държавна политика, което е главната причина да нямаме нормален спорт и още по-гръмки триумфи.

И все пак през изминалите 12 месеца спортът имаше далеч повече успехи в сравнение с 2013, когато за цяла година имахме само една европейска и една световна титла.

Чисто статистически медалите от 2014 са близо два пъти повече от тези през 2013. Дано тази тенденция се запази и през 2015 година.

Ето и героите на 2014 година:

Григор Димитров напълно заслужено стана Спортист №1 на България за 2014-та година. Гришо записа уникална година в света на тениса, след като стигна до №8 в ранглистата на ATP. През сезона Димитров успя да грабне три турнирни титли, като стигна полуфинал на Уимбълдън, и четвъртфинал на Australian Open. Григор Димитров стана и царят на обратите в мъжкия тенис през 2014 г. Българинът е спечелил най-много мачове, в които е загубил първия сет през изминалата година, като остави зад себе си Рафаел Надал и Анди Мъри. Най-добрият български тенисист заслужи убедително и признанието и за най-атрактивен удар на годината в класацията на TennisTV.com. Григор има сериозно присъствие и в класациите по други показатели, след като остана на второ място по победи на трева – 9, колкото има и Роджър Федерер. Гришо е втори и в класацията за най-много победи след решителен сет. Двубой с участието на Димитров пък беше нареден на пето място в класацията за най-добрите срещи за сезона в турнирите на АTP. Всичко това направи Григор напълно заслужено №1 на България за 2014 година.

Щангистът Иван Марков остана на второ място в класацията за най-добрите спортисти на България. Марков спечели сребърен медал в двубоя в категория до 85 килограма на Световното първенство по вдигане на тежести в Алмати (Казахстан) и доказа, че този спорт отново ще носи радост на българите. Трябва да отчетем, че Иван стана и Европейски шампион тази година. Ивайло Филев също донесе титла за България от първенството на Стария континент. Явно след всички допинг скандали през последните години най-после този спорт се възроди като феникс от пепелта.

Бялата ни лястовичка в зимните спортове - Сани Жекова, бе лишена от заслужен олимпийски медал през 2014 година. Една надута италианка и попречи в Сочи. Михаела Мойоли обаче не успя да отнеме на Сани нещо много по-ценно - обичта на българите. Сани се превърна в любимка на всички и доказа, че е изключителен боец и човек. Жекова се разплака, след като получи статуетката за третото си място в класацията "Спортист на годината" и обеща да ни радва още дълги години.

Друго "мъжко" момиче - Станимира Петрова, донесе друга световна титла за България. Мира стана първа в кат. 54 кг. на световното първенство по бокс за жени в Корея, а преди това размаза конкуренцията и на Европейското първенство. Петрова бе избрана за Спортист №4 на България, като изпревари дори Кубрат Пулев.

"Битката на титаните" или Кобрата срещу Кличко. Двубоят прикова вниманието на милиони българи пред екраните, като само в Германия бе гледан от почти 10 млн. души. Срещата се нареди сред десетте най-добри боксови мача на годината според американците от НБО. Кобрата бе нокаутиран в 5-тия рунд от Кличко, но достигането до мач за световната титла в тежка категория е грандиозен успех за България. Най-добрият български боксьор сред професионалистите загуби битката, но увери, че до две години ще спечели войната и ще успее да вземе световната титла в тежка категория. В този спорт трябва да отчетем и успехите на Георги Андонов, Симеон Чамов, Айрин Исметов и Стефан Иванов.

Каратеките ни също донесоха множество титли и страхотни успехи за България. Петър Мартинов стана световен шампион в тежка категория над 90 кг. В същата категория Христо Георгиев спечели бронзов медал. Световен шампион в категория до 90 кг. отново стана българин, Александър Команов, а Емил Сталев – вицешампион. Бронзов медал спечелиха Никола Николов, Милуш Драганов, Георги Дойчев и Иван Команов. Нашите бойци отново доказаха, че са много добре подготвени, за да постигат успехи във всички първенства на различните федерации, в които участват. Доказаха го и младите ни състезатели по карате киокушин, които спечелиха три  титли и бронзов медал от Световното първенство за юноши и  девойки в Москва. Със злато се окичиха Кристиян Станков в категория до 65 кг,  Габриела Мирчева в категория до 50 кг и Валерия Лозанова в  категория до 45 кг. Бронз заслужи Моника Димитрова в категория до 50 кг.

Шеста в класацията на родните спортисти попадна Цвети Пиронкова. Най-добрата ни тенисистка стигна до титла на турнира в Сидни, където нареди три поредни победи над тенисистки от топ 10. В края на годината Пиронкова завърши сезона на 38-о място в света, което си е сериозен успех, като се има предвид, че в България няма нито един корт с тревно покритие.

През 2014 година се възроди традиционен за България спорт, който е носил множество медали на страната ни - кану-каяк. Станилия Стаменова стана европейска шампионка и световна вицешампионка, а Мирослав Кирчев се окичи със сребро от световното и с бронз от първенството на Стария континент в кануто. Беренике Фалдум пък остана трети на Европейското.

Борбата също се отчете с медали през тази година. Александър Костадинов и Станка Златева станаха европейски шампиони, а Тайбе Юсеин остана трета на световното. От Европейското борбата донесе още един сребърен и шест бронзови медала на България.

От отборните спортове единствено златните ни момичета от ансамбъла заслужат суперлативи и напълно заслужени овации. Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Ренета Камберова и Християна Тодорова бяха обявени за най-добър отбор за 2014 г., след като в Измир спечелиха световна титла в многобоя. Момичетата на Ина Ананиева добавиха и сребро на 3 топки и 2 ленти. Освен това спечелиха и злато на бухалки и бронз на 3 топки и 2 ленти от европейското първенство в Баку. Надеждите им за 2015 г. са свързани с поредни златни моменти от световното, което ще дава квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро, където момичетата се целят отново в медалите. Логично треньор на 2014 година стана Ина Ананиева, която след 18 години успя да направи България световен шампион по художествена гимнастика в ансамбъла.

Георги Пешев, Gol.bg