Преди няколко дни първата българка със световна титла по бокс Станимира Петрова спечели купа „Странджа”. На финала в зала „Универсиада” тя победи американката Кристина Круз и само за 2 г. на ринга показа, че няма невъзможни неща. Спортист №4 на България за 2014 г. отговори любезно на въпросите на Gol.bg. Ето какво каза тя:

 - Честито! Спечелихте купа „Странджа”. По-скоро и нея. Очаквахте ли, че ще станете 1-ва.
- Да, знаех че мога да стана първа и за това отидох. Доволна съм от представянето си. Това беше едно невероятно изживяване за мен.

- Кой мач ви беше най-труден в зала „Универсиада”?
- Не мога да определя някой от мачовете като най-труден. Всеки си има своите специфики.

- На финала категорично надиграхте американката Кристина Круз. Тя е 5-кратна шампионка на САЩ и бронзова медалистка от световното през 2012 г., но не оставихте шанс. На какво се дължеше отличният ви мач?
-На желанието ми за победа и подкрепата на публиката, най-вече. С Кристина Круз се срещам за втори път, тя беше първата ми опонентка на световното първенство.

- Да се върнем към шампионата на планетата в Корея, който спечелихте и влязохте в историята. На какво отдавате успеха си?
- Факторите за успеха са много – целенасочена и съвместна работа на федерацията и треньорите, подкрепа от семейство и приятели и най-вече вяра в себе си.

- Ще ни разкажете ли някоя любопитна, смешна случка от Корея, която все още е тайна?
- Най-интересното беше, че преди да пристигна в Корея сънувах, че казвам на италианката, че двете сме на финал. И това се случи.

- Не се занимавате с бокс от много години. От колко време точно тренирате и как успяхте за този кратък период да стигнете до световния връх?
- С бокс сериозно се занимавам от около 2 години. Преди това 15 години се занимавах сериозно с таекуондо. Основата и опитът , който съм натрупала от таекуондото, допринесоха много за успеха ми. То ме изгради като атлет, като боец.

- Съгласни ли сте с мнението, че кариерата ви е достойна за сценарий за холивудски филм?
- Не знам, това аз не мога да го определя.

- А защо го оставихте таекуодното и се насочихте към бокса? Как стана това?

- От любопитство започнах да посещавам боксовата зала и първия път когато се качих на ринга, разбрах че това е моето място и призванието ми в живота.


- Каква роля играе треньорът ви Александър Христов? Той все пак е легенда.
- Изключително голяма. Той е един от най-добрите ни български боксьори. Изпитвам невероятен респект и уважение към него.

- Ще ни разкажете ли нещо повече за себе си – има те ли гадже и ухажори, с родителите ли живеете?
- Не, няма гадже в момента. В момента живея с родителите си, но рядко се прибирам, защото сме почти постоянно по лагери и състезания.

- Как протича денят на Станимира Петрова?
- Общо взето се редуват три неща – спане, храна и тренировки.

- Коя ви е любимата храна?
- Обичам почти всякаква храна. Обичам да експериментирам с различни кухни. Нямам любима храна.

- Любим филм и любима книга?
- Любимият ми филм е „Момиче за милиони” , а любимата ми книга – „Подсъзнанието може всичко”.

- Любима напитка?
- Кока кола.

Веселин Коларов, Gol.bg