Още по темата

 

Забраненият препарат станозолол е открит в хранителната добавка, която са употребявали нашите щангисти. Това пише в официално съобщение на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Още по темата

 

Хранителната добавка, която са употребявали българските щангисти при даването на положителна допинг проба, е била замърсена със забранения препарат станозолол. И уточни, че са получени данните от акредитираната лаборатория "Еврофинс" в Хамбург. Там са били изпратени две проби от добавката "Трайбест".

"Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по щанги, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по щанги, на основание което извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея", пише на сайта на БАБХ.

"Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни!", се казва още в съобщението на агенцията.

Блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест" ще бъдат унищожени, а марката ще бъде изтрита от базата данни на разрешените хранителни добавки. На производителя „Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение, посочват още от БАБХ.

Стандарт Нюз припомня, че в края на март стана ясно от първите проби на 11 състезатели от националния отбор по вдигане на тежести, че има замърсената добавка в това, което са приемали. Откритото забранено вещество е голям шанс щангистите ни да бъдат оневинени и да пропуснат сериозните наказания, които ги грозят.