Още по темата

 

Световният телевизионен гигант Си Ен Ен (CNN) дойде на крака при легендарния наш боксьор Серафим Тодоров. Екип от журналисти на топ новинарския канал от Америка посети Сарафа тези дни в дома му в Пазарджик. Както е известно, преди дни това сториха журналисти и от "Ню Йорк Таймс".

Още по темата

 

Големият интерес към българина идва заради предстоящия сблъсък на ринга в средна категория между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао, определян като най-касовия боксов мач за всички времена. Американецът Мейуедър е победен само веднъж - от нашия Серафим Тодоров преди близо 20 години на олимпийските игри в Атланта.

Затова екипът от Си Ен Ен пропътува хилядите километри от Щатите до Пазарджик, за да припомни на света уникалната история на големия български боксьор с три световни и две европейски титли в златните си години на ринга.

По-рано за него специален репортаж направи друго авторитетно американско издание - Ню Йорк Таймс. Британските Би Би Си, Скай спортс и Сън също се наредиха на опашка за разговор с пазарджиклията. Всички те са впечатлени от житейския път на Серафим Тодоров, който се преплита с този на Мейуедър, в момента най-богатият спортист на планетата.

Както е известно, тъмнокожият американец е победен от Сарафа на полуфинал през 1996-а на игрите в Атланта. Тогава Серафим е на 26 години, а Мейуедър - на 19. Това е последният случай, в който някой го победи на ринга. Няколко месеца по-късно Флойд влиза в професионалния бокс и никога повече не поглежда назад.

На 2 май Мейуедър ще се бие срещу филипинеца Мани Пакиао за умопомрачителните 180 милиона долара (!) в Лас Вегас, а за 45-годишният Серафим Тодоров остава споменът за изпуснатата олимпийска титла в Атланта и отказа да се бие за Америка.

В дома си в Пазарджик Тодоров разказва на журналистите от Си Ен Ен за най-съдбоносното решение в живота си, минути след победата си над Мейуедър. Двамата с американеца седят един до друг и чакат да дадат допинг проба в залата. При тях влизат двама мениджъри от професионалния бокс заедно с преводач.

„Искаха да остана там и да стана професионалист" - разказва по-късно Серафим. „Видяха стила ми, знаеха, че съм уникален и освен това - съм бял. Няма да има друг бял боксьор като мен, още тогава те го знаеха", разправя българинът преди това за „Ню Йорк Таймс".

Условията са били главозамайващи - кола, къща, пари на ръка. Но Тодоров казва не. Бързо и без да се замисли дори. Не може да обясни защо.

След финала, загубен на игрите в в Атланта, Серафим се чувства предаден от българин - шефа на съдийската комисия Емил Жечев. Година по-късно идва нов голям удар. Турската федерация му предлага да се бие за тях, като в договора му има клауза - спечели ли световната титла, взима 1 милион долара бонус.

„Сделката бе готова - спомня си боксьорът. - Но се обадиха и казаха, че Жечев поискал 300 000 долара трансферна сума. И нещата пропадат. Не отидох, а и не можех вече да се бия за България. И това беше краят. Приключих с бокса едва на 28", спомня си още Сарафа, който заедно със съпругата си Албена в момента е безработен в Пазарджик.