Още по темата

 

Остават само 10 дни до мача между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао, който според боксовите специалисти по целия свят ще бъде най-големият през новия век и един от най-големите в историята. Дали това ще е така, ще се види на ринга в Лас Вегас на 2 май. Сигурното обаче е, че този мач ще счупи всички рекорди по приходи, а двамата боксьори ще си разделят 300 млн. долара за 36 минути на ринга.

Основната заслуга за това е на Мейуедър. Боксьорът е машина за пари, неслучайно прякорът му е Money. За богатството му е казано почти всичко. От няколко години той е начело на списъка на "Форбс" за най-добре платени спортисти. Има десетки скъпи коли, няколко имения, частен самолет.

Говори се, че в гардероба си държи 10 000 чифта обувки, макар че самият той казва, че са по-малко. Хвърля стотици хиляди долари по бижута и още много за залози на спортни срещи. Мейуедър безспорно знае как да печели пари. И би постижението на предишния такъв боксьор и настоящ промоутър Оскар де ла Оя, който бе считан за най-добрия бизнесмен сред боксьорите.

"Мисля, че и Мани можеше да го направи. В един момент от кариерата си можеше да стигне това ниво. Нужно е да имаш мозък за това нещо. Понякога се чувствам зле за него, гадно ми е. Публиката се опитва да ни накара да се мразим. Не го мразя. Просто ще изляза там да покажа, че съм най-добрият в това, което правя. Той също ще покаже най-доброто", каза Мейуедър пред ESPN.

За разлика от друг път той не говори толкова много за пари. С този мач иска да покаже, че е най-добрият. По негови думи той е по-добър дори от Мохамед Али и Шугър Рей Робинсън.

"Никой не може да ми промие мозъка и да ме накара да вярвам, че те са били по-добри от мен. Но им свалям шапка и ги уважавам, защото те са павирали пътя, по който аз вървя. Но няма начин да кажа, че някой боксьор някога е бил по-добър от мен. Леон Спинкс би Али, а имаше само 7 мача. Няма как срещу мен да излезе боксьор само със 7 мача. Камо ли пък да ме бие", каза Мейуедър. Той смята, че преминава и през същите битки като Али извън ринга, особено що се отнася до расизма.

"Минавам през същото! Да не мислите, че не срещам расизъм всеки ден? Различно е и знаете ли защо? Защото сега всички го виждат. Тогава малко хора са го виждали. Сега каквото и да се случи, целият свят го вижда".

Флойд засяга и друго сравнение, което американците често правят в спорта - кой е по-добрият между Майкъл Джордан и Леброн Джеймс. Наскоро подобен спор доведе до бой и арест в САЩ.

"Баскетболът се промени много. Сега играчите са по-големи, по-бързи, по-силни. Те са много различни. Обувките им са различни. Майкъл Джордан беше най-великият на неговото време. Но не мога да кажа, че е най-добрият за всички времена. Просто не мога. Не е достатъчно силен за Леброн".

Именно НБА мач доведе до това Мейуедър и Пакиао най-после да се разберат за мач след 5 г. отлагане. Двамата се срещнаха на мач на "Маями".

"Нашият мач никога нямаше да се случи, ако не го бях видял в Маями. Видях го в залата. Казах си: "Я, Пакиао". Той не можеше да гледа мача, гледаше мен. На почивката отидох при него и му казах: "Хей, как си?". Питах го може ли да ми покаже договор, който твърдеше, че е подписал за бой с мен".

"Мениджърът му каза, че всъщност не са подписвали нищо. Питах ги: "Защо тогава обикаляте и лъжете хората?" Но му казах: "Дай ми номера си, аз ще ти дам моя. За да можем да си говорим директно. Защото преди имах телефона на мениджъра ти, но той не ми вдигаше. А след това ти предложи само 40 млн. долара, когато беше на върха на играта си."

Мейуедър вярва, че е най-добрият и със сигурност ще спечели срещу Пакиао. Флойд няма загуба на профи ринга и е с 47 победи от 47 мача.

"Винаги съм вярвал, че съм най-добрият, но не винаги съм бил най-добрият. Никога не съм мислил за загуба. Винаги мисля само за победа. Приемам всеки боксьор еднакво. Радвам се, че Мани не ме приема за толкова сериозен противник. Искам да влезе в мача с тази нагласа. Мани знае, че не може да се е*ава с мен".

"Искам не само да спечеля този мач. Искам да го направя с класа, с красота. Искам да съм безупречен. Имаше мои победи, от които не бях впечатлен. При Пакиао има едно нещо - той няма да влезе в състояние "оцеляващ" като много други. Не гледам записи с негови мачове, не ми е нужно. Той ме гледа. При него има 5 начина да го биеш, няма начин да ме биеш мен", завърши Мейуедър.