Кубрат Пулев има възможност отново да се бие за световната титла по бокс за професионалисти в тежка категория.

Българинът и неговият мениджърски екип от компанията "Зауерланд" са получили предложение от шампиона на Световната боксова асоциация Руслан Чагаев-Белия Тайсън (Узб.), съобщава столичен ежедневник. Носителят на пояса трябваше да се бие с Фрес Оквендо (Пуер) на 17 октомври в Киел (Гер.). Пуерториканецът е получил контузия, заради която отпада от битката.

Кобрата има насрочен мач за същата дата, но на друга галавечер - в Карлсруе. Неговият противник все още не беше ясен, но почти сигурно трябваше боят да е в осем рунда.

Предложението от Чагаев е дошло в събота. То е било отправено към шефа на немската компания, която представлява Кобрата - Кале Зауерланд. Вариантът е бил сериозно обсъден от боксьора и неговия нов треньор Ули Вегнер.

Апетитната оферта крие доста рискове. Точно затова новият наставник на Пулев бил против този вариант. Реално българинът не се е подготвял за тежък 12-рундов мач, а за доста по-лек срещу съперник, който не е от класата на Чагаев.

Шампионът боксира с обратен гард, което допълнително създава затруднения, защото досегашните спаринги на Пулев са срещу противници с правилна бойна стойка. Кобрата ще има по-малко от две седмици за подготовка. Реално времето е дори по-малко, защото в дните преди самата среща боксьорите са задължени да участват в няколко медийни събития.

36-годишният узбек спечели за втори път световната титла през 2014 г. именно срещу Фрес Оквендо. Той направи една защита, в която нокаутира още през първия рунд бившия съотборник на Кобрата Франческо Пианета. Чагаев (34 победи, 21 с нокаут, 2 загуби, 1 равен) е първият човек, който успя да спре 213-сантиметровия гигант Николай Валуев през 2007-а, след като го надви по точки и отне неговата световна титла.

Двете му поражения са от Владимир Кличко и Александър Поветкин, като последното от тях е през лятото на 2011 г. Оттогава узбекът е в серия от седем поредни победи.

Предишният мач на Пулев беше през ноември 2014 г. Той беше нокаутиран от Владимир Кличко, след като преди това имаше 20 победи от 20 мача. Очаква се днес да бъде обявено дали Пулев и неговият екип ще приемат срещата.