В ранните часове на неделя британецът Тайсън Фюри сензационно свали Владимир Кличко от боксовия връх, след като го победи по точки и му взе четирите световни титли във версиите IBF, IBO, WBO, WBA.

Но защо се стигна до загубата на украинския хегемон, която му беше първа от 2004 година насам. Причините са няколко, а киевският сайт Tribuna ги разясни:

- Подготовката на Кличко за мача беше странна. След пристигането си в тренировъчния лагер в Австрия, той се контузи. Мачът беше преместен, но и това не помогна. Владимир постоянно прекъсваше подготовката си, отиде в Киев, за да подкрепи брат си в предизборната му кампания.

- Владимир така и не успя да спази нужната дистанция в мача, което му попречи да използва най-силното си оръжие – мощните крошета в главата на съперника си. Освен това, предишните му съперници често стояха на едно място, но Фюри се движеше много с крака, при това бързо. Призна го и самият Кличко.

- Кличко нямаше план "Б". Той използва старата си тактика, която беше добре разузната от щаба на Фюри. Екипът на Владимир не измисли нищо по-добро от предишните стратегии, което беше голям минуси. Това направи украинеца по-лесна мишена за Тайсън и в решаващите моменти той успя да нанесе силни удари по главата на Владимир.

- И още един упрек към екипа на Кличко – в ъгъла му си мислеха, че всичко върви по план и щом той не е нокаутиран, съдиите ще присъдят победата за него. Отборът на Влад обаче така и не разгада козовете на Фюри, които наклониха везните в негова полза – габаритите му, подвижността и стабилността му.

- Въпреки загубата, Кличко е в добра форма. През 12-те рунда, той изглеждаше свеж и в края почти стигна до това, което не успя да направи цял мач – разклати Фюри. Думите, че Кличко вече е стар, разбира се, имат място сред причините за поражението му, но това обяснение не бива да се надценява.

- Ако се съди по изказването на Владимир, реванш ще има. Но той ще е на чужда територия, а Кличко няма да става по-млад. Сигурно е, че в него украинецът ще играе по-умно и спокойно и ще даде 100% от себе си, за да спечели. Основното нещо е битката да не се отлага дълго време.