От 07 до 09.10.2016г. България бе домакин на 24-то SKDUN световно първенство по Шотокан Карате-До и 9-та Световна Кохай купа с участници от 45 държави.

Международното състезание се проведе в спортна зала „Младост“ в гр.Бургас, където над 1300 състезатели от 4 континента мериха сили. България бе представена от 70 участници, сред които мъже, жени и юноши. Те се състезаваха три пълни дни на 7-атамита при огромен интерес с много гости от цялата страна и с не по-малко международно присъствие. Зрителите в залата активно подкрепяха своите сънародници.

Паралелно с първенството се проведе и технически-съдийски семинар, който се осъществи под ръководството на техническата и съдийска комисии на SKDUN.

24-то SKDUN световно първенство по Шотокан Карате-До бе открито от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на община Бургас Димитър Николов.

Българският национален отбор грабна общо осем златни медала, сред които пет от индивидуални единоборства и три от отборни. Представянето на България специално при отборните съревнования предизвика истински фурор в залата на бургаската спортна зала, защото за първи път в историята на Шотокан Карате-До, един национален отбор печели всичките общо три отборни състезания.

Въпреки играта на състезателите в духа на карате, която не позволява грубо отношение към опонента или изпускане на нервите, един от представителите на българския отбор претърпя сериозен инцидент. Световният шампион при ветерани Иво Арсов, който само няколко часа след като грабна златото участвайки на отборните първенства, получи тежък нокаут, заради което се наложи отвеждането му в болница. Благодарение на навременната намеса на лекарския екип в залата и медицинските лица в лечебното заведение, Иво е в стабилно състояние и няма опасност за здравето му.

„Една голяма победа за България. Неописуемо е чувството, когато препълнената зала пееше родния ни химн, а звука от високоговорителите остана заглушен. Радвам се, че с тази победа повдигаме националното самочувствие, когато държавата ни е потънала в различни проблеми, имаме нужда точно от това. Успехите ни са пример за истински патриотизъм. Щастлив съм от факта, че в залата имаше много деца, които запалени от спорта и от каратето, се радваха на индивидуалните постижения на всеки отбор. Няма как да не благодаря на министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев и разбира се на Община Бургас и г-н Димитър Николов, без подкрепата на които осъществяването на това световно първенство нямаше да е  възможно“, коментира Димитър Тодоранов-национален треньор на България.

Зад успешното представяне на националите ни седи упоритата работа на треньора Димитър Тодоранов, на Александър Славков - председател на федерацията, Лъчезар Ненов - зам.председател, както и на Георги Георгиев (Джоси) - шеф на спортно-техническата комисия.

Ето и класирането на медалистите ни по категории:

1.     Андриана Ганева – Категория „Жени Оупън“
2.     Любомир Нецов – Категория „Мъже Оупън“
3.     Емануил Димитров - Категория „Мъже до 84кг“
4.     Тодор Събев - Категория „Мъже до 67кг“
5.     Борислава Ганева - Категория „Жени + 68кг“