Борусия Мьонхенгладбах бе тотално надигран, но излъга Борусия Дортмунд с 2:0 в двубой от осмия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Борусия Парк".

Вицешампионът на Германия и Европа буквално смачка своя опонент, но страхотни изяви имаше стражът Марк-Андре тер Стеген, който бе основен принос за щастливата победа, след редица феноменални намеси.

Десетина минути преди края на редовното време Хумелс спъна Нордтвейт в наказателното поле и реферът отсъди дузпа, показвайки директен червен картон на бранителя. Макс Крузе пое отговорността и не сбърка от бялата точка.

Гостите се втурнаха напред в търсене на равенството и Рафаел вкара втори гол за своите, след пас на Аранго. Малко преди това и напречната греда спря Марко Ройс от заслужено попадение.

Интересното е, че статистиката отчете 27:6 удара в полза на Борусия Дортмунд, който остава на върха с 19 точки след първата си загуба за сезона в първенството. Байерн има мач по-малко и тази вечер може да дръпне с три пункта напред.



Двата тима се захапаха още от самото начало на срещата. Първо Хуан Аранго шутира силно, но доста неточно от трийсетина метра, а след това Марко Ройс също стреля над вратата на противника.

Последва страхотен и много силен удар от воле на Пиер-Емерик Обамеянг, но бранител на домакините успя да спре пътя на топката с тяло. Нури Шахин опита късмета си от пряк свободен удар, но кълбото мина над целта.

Бе изминал четвърт час игра, когато тер Стеген спаси Борусия Мьонхенгладбах от сигурно попадение. Вратарят първо боксира свиреп удар от 25 метра, а после отрази и опита за добавка на Матс Хумелс от близко разстояние.

В средата на първото полувреме тер Стеген отново бе на висота, след като трябваше да отбива силния фронтален изстрел от дистанция на Кевин Гроскройц, насочен под напречната греда. После стражът на Гладбах отново спаси шут на Гроскройц, този път нанесен по диагонала.

Марко Ройс бе в центъра на събитията в следващите две опасни ситуации пред вратата на противника. Той първо залъга защитата и се опита да намери свой съотборник с успореден на голлинята пас. След това Ройс изведе Обамеянг отляво, но африканецът шутира неточно с левия крак.

Дортмунд отново приспа защитата на противника и този път Марко Ройс дриблира между четирима защитници. Звездата отправи удар по земя в обратния ъгъл, но топката мина на половин метър покрай гредата. След това тер Стеген боксира тупалката на Шахин извън пеналта.

След подновяването на играта Роберт Левандовски се опита да изненада тер Стеген, но вратарят на домакините отново бе на висота. На отсрещната врата Матс Хумелс подложи крака си при шута на Хуан Аранго.

Марко Ройс видя включването на бързоногия Обамеянг и чукна към него вляво. Африканецът преодоля стража на съперника и стреля от малък ъгъл, но Вендт изчисти с гърди на близката греда.

Въпреки, че Дортмунд буквално мачкаше своите домакини, точно след час игра Гладбах можеше да открие резултата. Крузе задържа отляво и подаде към връхлитащия Вендт, който шутира от движение. Топката обаче профуча на метър и половина покрай дясната греда.

Малко след това Марко Ройс отправи феноменален удар по диагонала от двайсетина метра. Топката влизаше точно под напречната греда, но в последния момент тер Стеген изби с една ръка на самата голлиния. Безспорно това бяха и двамата най-добри футболисти на терена.

Канонадата пред вратата на домакините продължаваше. В средата на второто полувреме Обамеянг и Хумелс се опитаха да отбележат, но не бяха настроили мерниците си.

Фрапиращото е, че до 70-тата минута Борусия Дортмунд бе отправил невероятните 23 удара, срещу само четири на своя опонент, който обаче разчиташе на чудесния ден на своя вратар. Юрген Клоп заложи на още по-офанзивна схема, изваждайки опорния си полузащитник Свен Бендер и пускайки на негово място бързоногия Йонас Хофман.

На игрището се появи и Якуб Блашчиковски, който набързо опита рефлексите на тер Стеген, но последният отново спаси, правейки един от най-силните мачове в кариерата си.

В 80-тата минута Матс Хумелс спъна Нордтвейт в наказателното поле и реферът посочи бялата точка, показвайки директен червен картон на защитника. Макс Крузе застана зад топката и откри резултата с удар в долния ляв ъгъл.

Пет минути след това Марко Ройс застана зад топката при пряк свободен удар за своя отбор, но топката се отби в напречната греда след страхотното изпълнение на германеца.

В 86-тата минута оголената защита на Дортмунд даде възможност на Аранго да подаде към Рафаел и бразилецът бе безпощаден с точен шут в наказателното поле. До края останалият в намален състав Борусия Дортмунд не намери сили поне за почетен гол.

След загубата днес бе сложен край на серията от 31 поредни мача на "жълто-черните", в които те успяваха да отбележат поне по едно попадение на мач в първенството. Тимът на Клоп бе само на една среща от изравняване на клубния рекорд.


Борусия Мьонхенгладбах - Борусия Дортмунд  2:0

1:0  Макс Крузе - 82', дузпа

2:0  Рафаел - 86'


Червен картон (директен):  Хумелс (Дортмунд) - 81'


Гладбах:  тер Стеген, Щранцъл, Домингес (Броуверс - 56'), Янчке, Вендт, Джака, Аранго, Нордтвейт (Крамер - 82'), Херман (Хъргота - 77'), Рафаел, Крузе

Дортмунд:  Вайденфелер, Хумелс, Суботич, Гроскройц, Дурм, Бендер (Хофман - 72'), Шахин (Гюнтер - 89'), Мхитарян (Блашчиковски - 77'), Ройс, Обамеянг, Левандовски