В първите осем кръга на Бундеслигата този сезон футболистите на Борусия Дортмунд са пробягали 943 километра (само тези на Фрайбург са тичали повече - 953 км).

Спринтовете, които са осъществени от "жълто-черните" във въпросните осем срещи са общо 1780, което е абсолютен рекорд в първенството.

Резултатът: Борусия Дортмунд има цели 10 футболисти в лазарета (рекорд в първенството, само Шалке е близо с 8 контузени играчи), тимът остана без нито един опорен халф.

Аут от терените са Мариан Зар, Лукаш Пишчек, Марсел Шмелцер, Сократис Папастатопулос, Себастиан Кел, Свен Бендер, Нури Шахин, Илкай Гюндоган, Йонас Хофман и Марко Ройс.

Паузата покрай мачовете на националните отбори идва в точния момент за Борусия, но пък тимът е изправен пред важните сблъсъци с Арсенал в Шампионската лига.

Според вестник "Билд" стилът на игра под ръководството на Юрген Клоп е причина за травмите. Дълбоката и интензивна преса в половината на противника е предпоставка за контузиите. Босовете на Борусия обаче са на друго мнение.

"Няма връзка между броя на контузените футболисти и начинът ни на игра. За мен това е грешно мнение. През този сезон тренираме и играем по същия начин, както през миналия. Във футбола винаги има фази, в които травмите са повече. Говорим за липса на късмет", каза изпълнителният директор Ханс-Йоахим Вацке.

И докато Борусия Дортмунд и Шалке имат общо 18 футболисти в лазарета, другите два германски участника в Шампионската лига Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен имат само по трима контузени.