Борусия Дортмунд победи Олимпик Марсилия драматично, но напълно заслужено с 2:1 като гост в среща от група "F" на Шампионската лига, която се игра на стадион "Стад Велодром".

Европейският вицешампион откри резултата в четвъртата минута чрез Левандовски при първата си сериозна атака, но десетина минути след това груба съдийска грешка даде възможност на Олимпик да изравни.

Диавара вкара топката на празна врата с глава, но преди това той бе в положение на засада, когато Халифа игра с топката при центриране от фаул. По-късно обаче Пайе получи втори жълт картон за симулация и домакините останаха с десет души.

В 85-тата минута некадърният хърватски съдия Страхоня отново закла Борусия, след като не отсъди 100% дузпа, когато Манданда събори Левандовски в пеналта.

Справедливостта обаче възтържествува само две минути след това, когато Гроскройц хвърли в див екстаз феновете на Дортмунд, вкарвайки от петнайсетина метра, макар да се подхлъзна.

Така Борусия Дортмунд се класира за елиминационната фаза на Шампионската лига с актив от 12 пункта, изстрелвайки се на първото място. Олимпик остана без нито една точка.


Германският тим откри резултата още в четвъртата минута. Роберт Левандовски бе изведен с хубав пас от Ерик Дурм, надбяга Мендес и копна технично над падналия на земята Манданда.

След попадението за "жълто-черните" играта се поуспокои, като гостите продължаваха да бъдат по-активният отбор. Блашчиковски опита много хитро подаване с едно докосване към Левандовски, но нападателят бе в положение на тънка засада и изобщо не тръгна към топката.

В 14-тата минута Марсилия изравни резултата след много груба грешка първо на Роман Вайденфелер, а след това и на рефера Марио Страхоня. Домакините изпълниха пряк свободен удар, при който топката бе центрирана в наказателното поле.

Там за пореден път през този сезон Вайденфелер излезе неразчетено в опит да боксира, но бе надскочен от  Халифа. Топката се отби в напречната греда и на празна врата Диавара изравни с глава. Той обаче в положение на засада при контакта на Халифа с кълбото. Нещо, което съдийската бригада така и не видя.

Половин час след началото на срещата Левандовски нахлу отдясно в наказателното поле и върна назад към Марко Ройс, който заложи на директен изстрел с десния крак, но топката мина встрани.

В 34-тата минута Олимпик остана с човек по-малко, като втори жълт картон в рамките на минута получи Пайе. Той се хвърли в наказателното поле точно след като Нури Шахин го изпревари и изби топката в наказателното поле. Този път реферът показа, че следи играта и изгони без колебание изявилия се с театрални умения футболист на френския клуб.

Якуб Блашчиковски получи по десния фланг и опита да намери някой от своите съотборници, но неговият пас "заспа" в прегръдката на Манданда. На отсрещната врата Товен финтира Дурм и шутира по диагонала, но Вайденфелер внимаваше.

Преди края на първото полувреме силен изстрел на Кел бе блокиран, а след това Марко Ройс шутира над вратата, след подаване с глава на Левандовски.

В началото на второто полувреме Хенрих Мхитарян бе изведен чудесно зад гърба на защитата и напредна. Арменецът можеше да стреля по диагонала, но реши да подава към Левандовски. Пасът обаче закъсня и полякът се размина с кълбото.

В 57-та минута Блашчиковски засече с глава центриране на далечната греда и топката влизаше във вратата, но Манданда успя да парира на самата голлиния. Секунди след това Ройс нацели дясната греда! Гостите продължиха да атакуват и играта се водеше изцяло в половината на французите.

В 67-та минута обаче Левандовски направи пропуска на мача! Той издебна много груба грешка на Диавара, който не успя да върне добре към своя вратар. Полякът финтира Манданда и на празна врата стреля в аут! Малко след това Марко Ройс пропусна от пет метра след подаване отдясно, шутирайки над вратата с левия крак.

Десетина минути преди края на мача Левандовски получи около точката на дузпата, но вместо да опита удар, пробва пас, пресечен от защитник на Олимпик.

В 85-тата минута реферът допусна втора изключително груба грешка! Левандовски получи в наказателното поле и бе изблъскан от Манданда. Вратарят изобщо не успя да играе с топката, но съдията отсъди фаул в атака.

Две минути след това обаче правдата възтържествува и Дортмунд взе своето! Шибер задържа, върна назад към Гроскройц, който се подхлъзна, но отправи удар от петнайсетина метра, но топката някак си влезе в долния ляв ъгъл!

Малко по-късно Хофман можеше да реализира и трети гол за своите, но се размина с топката след центриране отляво.

 

Олимпик Марсилия - Борусия Дортмунд  1:2

0:1  Роберт Левандовски - 4'

1:1  Сюлейман Диавара - 14'

1:2  Кевин Гроскройц - 87'

 

Червен картон (Втори жълт):  Пайе (Марсилия) - 34'

 

Марсилия:  Манданда, Диавара, Мендес (Абдала - 46'), Фани, Менди, Шейру, Лемина, Товен (Имбула - 79'), Пайе, Халифа (Морел - 55'), Жиняк

Дортмунд:  Вайденфелер, Сократис, Зар, Дурм, Гроскройц, Кел (Пишчек - 78'), Шахин, Мхитарян, Блашчиковски (Хофман - 66'), Ройс (Шибер - 78'), Левандовски