Борусия Дортмунд разби Нюрнберг с 3:0 в двубой от 23-ия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Вицешампионът на Германия и Европа разпиля своите гости през първото полувреме, но така и не успя да открие резултата след великолепните намеси на вратаря Шефер. Нюрнберг имаше само едно сериозно положение преди паузата, когато Пекхарт нацели гредата.

Борусия все пак откри резултата веднага след почивката чрез Матс Хумелс, който направи добавка пред голлинията. Малко след това Левандовски удвои аванса на своите, а в 83-тата минута Мхитарян оформи класическия резултат.

Победата изкачи Борусия Дортмунд на второ място в таблицата, с актив от 45 точки. Нюрнберг е на 13-а позиция с 23 пункта.


В самото начало на срещата Роберт Левандовски изведе Хенрих Мхитарян с хитър пас в наказателното поле, но вратарят на гостите Рафаел Шефер се хвърли смело и успя да улови кълбото точно пред крака на арменеца, който падна на земята, но реферът правилно даде знак играта да продължи.

Борусия сътвори фантастична атака, при която Левандовски пусна към Шмелцер отляво и той центрира в наказателното поле. Там с топката се разминаха Гроскройц и Обамеянг, а ударът от движение с левачката на Пишчек мина покрай дясната греда.

Последва нова солова акция на Левандовски, който се подигра с трима защитници и пусна към Обамеянг в наказателното поле, но африканецът се оказа в положение на засада.

Четвърт час след началото Борусия получи възможност да изпълни непряк свободен удар на десетина метра от голлинията. Левандовски заложи на свирепа тупалка, но нацели тялото на Пинола. Малко след това Шефер първо спаси удар на Мхитарян от близо, а след това отрази и снаряда на Шмелцер.

В средата на първата част Мхитарян развинти Мартин Анга отляво и отправи силен диагонален изстрел, профучал покрай дясната греда.

Борусия тотално надиграваше своя опонент, но малко преди да изтече половин час игра франките можеха да открият резултата. Сократис не успя да подаде добра към Хумелс и Пекхарт се отскубна сам срещу Вайденфелер, но уцели страничната греда.

В последната минута на първата част Левандовски чукна към Обамеянг и последният стреля силно в наказателното поле, печелейки само корнер, от който не се стигна до нищо опасно. Точно преди почивката Хумелс стреля неточно с глава.

В 51-та минута Дортмунд стигна до заслужено откриване на резултата. Нури Шахин центрира от пряк свободен удар и Левандовски нанесе плътен удар с глава. Шефер изби атрактивно с една ръка, но точно пред голлинията Матс Хумелс успя да добута кълбото в мрежата.

Малко след това стражът на Нюрнберг спаси невероятно положение. Обамеянг свали с глава към Мхитарян, който опита да реализира с плонж от пет метра, но Шефер показа завиден рефлекс и изби. После Обамеянг би над напречната греда от фаул.

Роберт Левандовски изведе Хенрих Мхитарян по чудесен начин и арменецът копна покрай Шефер, но попадението беше отменено заради много тънка засада на полузащитника. След час игра ударите към двете врати бяха 19:1 в полза на "жълто-черните".

В средата на второто полувреме Хенрих Мхитарян върна жеста на Левандовски, подавайки към него малко пред наказателното поле. Полякът заложи на техничен шут в долния десен ъгъл и покачи на 2:0!

Двайсетина минути преди края на редовното време Роберт Левандовски можеше да се разпише още веднъж, но силният му удар профуча над целта. Малко преди това пък пред вратата на домакините Франц отправи безобиден удар за статистиката.

Вратарят на гостите Шефер продължи със силните си изяви, когато спаси хубав удар на Мхитарян в наказателното поле.  На отсрещната врата Вайденфелер боксира снаряд на Хлушек.

В 83-тата минута Мхитарян отбеляза шестия си гол от началото на кампанията, когато бе изведен по прекрасен начин от влезлия като резерва Йонас Хофман. До края не се случи нищо интересно и Борусия записа напълно заслужен класически успех.

 

Борусия Дортмунд - Нюрнберг  3:0

1:0  Матс Хумелс - 51'

2:0  Роберт Левандовски - 64'

3:0  Хенрих Мхитарян - 83'

 

 

Дортмунд:  Вайденфелер, Сократис (Фридрих - 36'), Хумелс, Шмелцер, Пишчек, Кел, Шахин, Мхитарян (Йожич - 85'), Гроскройц, Обамеянг (Хофман - 71'), Левандовски

Нюрнберг:  Шефер, Пинола (Погатец - 36'), Петрак, Анга, Платенхарт, Франц (Щарк - 78'), Хлушек, Киотаке, Фойлнер (Кампаня - 61'), Дърмич, Пекхарт