Борусия Дортмунд и Шалке завършиха при реми 0:0 в рурското дерби от Бундеслигата. Двата тима се срещнаха в мач от 27-ия кръг, който се игра на "Сигнал Идуна Парк".

Домакините владееха инициативата в големи моменти от мача, но направиха доста сериозни пропуски и така се лишиха от успеха.

Тимът на Юрген Клоп заема 2-ото място в Бундеслигата с актив от 52 точки, докато "Кралско-сините" са трети с точка по-малко.
 



Гостите от Гелзенкирхен създадоха добър шанс за попадение още в 4-ата минута. Колашинац направо много добър пробив и  видя намиращия се на точката за дузпата Хунтелаар, който стреля от движение, но ударът му бе доста нескопосан и извади топката в аут.

Минута след това обаче Борусия също отговори с много добър голов шанс, който бе пропилян с лека ръка от Левандовски. Ройс центрира перфектно в наказателното поле, а полякът с глава от много добра позиция прати топката много в аут.

Темпото продължи да бъде изключително интензивно и Гроскройц отправи удар от воле, който бе насочен към близкия ъгъл на вратаря, но нямаше достатъчно сила в него и стражът на гостите без проблем улови.

Горецка пък стреля от 15-16 метра в 9-ата минута, но Вайденфелер се намеси добре и улови топката.

Последваха няколко малко по-спокойни минути в които нямаше нещо кой знае колко интересно на терена.

Борусия можеше да реализира в 19-ата минута, но Кел пропусна отличен шанс. Мхитарян центрира топката, а един от лидерите на дортмундци от перфектна позиция стреля неточно.

В 29-ата минута Мхитарян отправи мощен удар от дистанция, който обаче бе спасен от вратаря.

Опитите на Борусия да вкара продължиха. В 32-ата минута Мхитарян бе изведен зад гърба на защитата, но в последния момент противников футболист му изби топката от краката.

Няколко минути след това Ройс с хубаво воле от наказателното поле прати топката много малко в аут, като бе на косъм от хубаво попадение.

В самия край на полувремето Ройс отправи много силен удар, но стражът на противника спаси. Това бе перфектен шанс за домакините да стигнат до попадение.

Второто полувреме започна с изключителен пропуск за Ройс, който бе намерен сам срещу вратаря в малкото наказателно поле, но прати топката право в ръцете му.

В 49-ата минута Левандовски се измъкна елегантно от противников футболист в наказателното поле и опита да намери Ройс в малкия пеналт, но пасът му бе пресечен.

Домакините натиснаха много противника си след почивката и освен положенията си създадоха и няколко добри атаки.

В 55-ата минута Дурм отправи изключително силен удар от границата на наказателното поле, но топката мина встрани вратата.

Пет минути след това и гостите създадоха нещо интересно. Дракслер центрира отлично от фаул, а Нойщедтер засече с глава топката от добра позиция, но я прати право в ръцете на вратаря.

В 68-ата минута Борусия пропусна супер шанс за откриване на резултата. Левандовски и Мхитарян направиха страхотна двойна комбинация и полякът излезе сам срещу вратаря, но тръгна да го лъже и Ферман улови топката.

И Ройс бе на косъм от гола след удар с глава с плонж три минути след това, но Ферман с една ръка спаси вратата си.

И Мхитарян се отчете с пропуск. В 74-ата минута той и Гроскройц направиха добра комбинация в атакуващ план и арменецът се озова сам на точката за изпълнение на дузпата и отправи удар, който обаче премина на сантиметри покрай вратата.

Боатенг бе на косъм да попари домакините в 78-ата минута. Той се възползва от грешка на противников футболист и с фантастичен удар от дистанция накара Вайденфелер да се протегне максимално, за да избие топката. До края на мача резултатът се запази.

БОРУСИЯ Д - ШАЛКЕ 0:0

БОРУСИЯ: Вайденфелер, Хумелс, Пишчек, Папастатопулос, Дурм, Кел, Шахин, Мхитарян (79 - Oбамеянг), Ройс, Гроскройц (86 - Шибер), Левандовски

ШАЛКЕ: Ферман, Хогланд, Матип, Айхан, Колашинац, Боатенг, Нойщедтер, Дракслер, Горецка (85 - Обаси), Мейер (81 - Анан), Хунтелаар