Реал Мадрид победи с класическото 3:0 Борусия Дортмунд в първи четвъртфинален мач от Шампионската Лига, игран на стадион "Сантяго Бернабеу".

Гарет Бейл откри резултата още в 3-та минута след асистенция на Даниел Карвахал и удар отблизо, а в средата на полувремето Иско обеляза втори гол с точен удар от границата на наказателното поле.

След почивката Кристиано Роналдо направи резултата класически след подаване на Модрич. Португалецът обаче напусна контузен десет минути преди края и притесни феновете на Реал.

Борусия бе изключително безидейна през първото полувреме, но се активизира след почивката. През второто полувреме германците имаха множество атаки, но им липсваше концентрация в решителния миг.

Така Реал си отмъсти за тежката загуба с 4:1 в полуфиналите на Шампионската Лига през миналия сезон и освен ако не се случи нещо необичайно на реванша в Дортмунд, по всяка вероятност ще се класира отново за полуфиналите на турнира.


 

В състава на Реал като титуляр в защита започна Фабио Коентрао заради контузията на Марсело. В последния момент пък Анхел ди Мария отпадна от групата заради стомашен вирус и така в халфовата линия излезе Иско.  Треньорът на Борусия Юрген Клоп пък имаше още повече проблеми заради контузиите на Гюндоган, Суботич, Блашчиковски, Бендер, Шмелцер и наказанието на Роберт Левандовски. Така на върха на атаката бе Пиер-Емерик Обамеянг.

Борусия първа организира опасна атака още в 40-та секунда. Тогава Обамеянг получи извеждащ пас отдясно в наказателното поле, но след това от аутлинията не можа да поднесе пред вратата за съотборник.

Реал обаче откри резултата с първата си атака. Бензема задържа добре топката около корнера и поднесе на Карвахал и той продължи в наказателното поле за Бейл. Той на скорост подмина двама защитника и сам срещу Вайденфелер чукна под плонжа му.

Малко по-късно при постепенна атака на Реал и центриране Бейл имаше възможност да стреля от воле, но предпочете леко да поднесе към Бензема и сбърка. След бърза контраатака пък Роналдо реши да пробва коварен далечен удар и макар Вайденфелер да не можа да улови топката, нямаше кой да направи добавка.

В 12-та минута Роналдо отправи опасен изстрел от пряк свободен удар, но вратарят на Дортмунд изби с една ръка под напречната греда. При друга атака пък португалецът нанесе опасен ножичен удар отблизо, но за щастие на гостите уцели тялото на защитник пред вратата. След центрирането от корнера пък се получи разбъркване и се наложи Марко Ройс панически да чисти топката и така изрита Вайденфелер през ръцете. За кратко вратарят изпита болки и дори резервния страж Лангерак, но все пак не се наложи смяна.

Борусия се затрудняваше много с атаките си и така Шахин се видя принуден да пробва удар от почти 30 метра. В него имаше много сила, но въпреки това изобщо не затрудни Касияс.

Натискът на Реал леко отслабна, но въпреки това домакините стигнаха до втори гол в 27-та минута. Тогава Мхитарян сгреши с изнасянето на топката и Чаби Алонсо го пресече и подаде на Иско. Пред младия халф на Реал имаше няколко защитника, но въпреки това той успя да нанесе удар от границата на наказателното поле, който прати топката неспасяемо до лявата греда зад Вайденфелер.

В 30-та минута Вайденфелер трябваше да прави поредно чудесно спасяване, след като Гарет Бейл изпълни перфектно пряк свободен удар и насочи топката в горния десен ъгъл на вратата.

Две минути по-късно Дортмунд организира първата си опасна акция. Тогава гостите имаха контраатака с двама на двама футболисти, накрая Гроскройц реши да стреля малко пред границата на наказателното поле, но Касияс се хвърли и изби.

Борусия за кратко се бе активизирала, но Реал завърши по-силно полувремето. Първо след добра игра на Бейл Карвахал центрира точно към Бензема, но той засече неточно с глава. След това пък Бензема и Рамос комбинираха по крилото и защитникът копна зад защитата към Роналдо, но съвсем малко не стигна на португалеца да овладее сам срещу вратаря.

Само две минути след началото на второто полувреме Реал имаше много опасна атака, след като Бейл получи извеждащ пас и навлезе в наказателното поле. Там от малък ъгъл опита да чукне покрай Вайденфелер, но той спаси с крак.

Борусия на свой ред също имаше опасна контраатака, при която Ройс изведе Обамеянг, но той вместо да потърси комбинация реши да стреля през защитник и не уцели вратата.

Реал организира опасна контраатака чрез Роналдо, който елиминира съперник и проби по крилото, навлезе в наказателното поле до аутлинията, но центрирането му към Бензема бе пресечено. От получилия се корнер пък Борусия създаде изключително опасна контраатака. При нея Ройс намери между двама защитници непокрития Обамеянг, но той бе хванат в крачка и не успя да овладее топката сам срещу вратаря. Така той застигна кълбото леко встрани и го поднесе назад към Мхитарян, който обаче от десетина метра стреля неточно.

И след като Борусия пропусна най-добрия си шанс бе наказана в 58-та минута. Тогава гостите допуснаха грешка при изнасяне на топката и Лука Модрич я пресече, след това без да има засада изведе Роналдо сам срещу вратаря и португалецът с техничен финт го преодоля и вкара в мрежата.

Борусия можеше да отвърне почти мигновено. Ройс преодоля много леко Коентрао по крилото и центрира остро по земя. Касияс се хвърли и пресече топката, но право на пътя на Мхитарян. Той вече виждаше как от три метра опъва празната мрежа, но в решителния миг Пепе се хвърли пред него и след рикошет топката мина над напречната греда.

Мачът бе много открит и последва светкавично бърза  контра на Реал си трима на двама играчи. Бейл обаче се забави с извеждащия пас към Роналдо и защитник го застигна и му изби отзад. В следващата акция пък Карвахал поднесе към Бензема в наказателното поле и французинът засече остро от десетина метра, но Вайденфелер изби в корнер. След центрирането Серхио Рамос засече с глава, но право в ръцете на вратаря.

В този етап от мача Борусия играеше доста по-енергично от първото полувреме, като силният физически стил на германците бе подпомогнат и от дъжда, който заваля. При една ситуация Ройс имаше много удобна възможност за изстрел от границата на наказателното поле, но Коентрао блокира решително. Реал се бе прибрал леко в половината си и атаките му станаха по-редки. При една контраатака обаче Бензема имаше удобна възможност, но след лек рикошет топката попадна удобно в ръцете на Вайденфелер.

Десет минути преди края на мача феновете на Реал изтръпнаха, но не заради атака на Борусия, а защото Роналдо седна на земята и след кратка пауза поиска принудителна смяна.

В 84-та минута Гарет Бейл за малко да повтори страхотния си гол срещу Райо Валекано през уикенда. Също както тогава той премина над 60 метра, преодолявайки един след друг трима съперника, но накрая от чиста позиция стреля над вратата.

В последната минута от редовното време Борусия имаше поредна опасна атака, но Ройс игра неконцентрирано и позволи на Пепе да му отнеме.


Реал Мадрид - Борусия Дортмунд 3:0

1:0 Бейл 3
2:0 Иско 28
3:0 Роналдо 58

Реал Мадрид: Касияс, Коентрао, Пепе, Рамос, Карвахал, Чаби Алонсо, Модрич, Иско (71 Ияраменди), Бейл, Роналдо (80 Касемиро), Бензема (75 Мората)

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Дурм, Сократис, Пишчек (67 Шибер), Кел (74 Йожич), Шахин, Гроскройц, Мхитарян (64 Хофман), Ройс, Обамеянг