Борусия Дортмунд обърна Волфсбург и спечели с 2:1 в среща от 29-ия кръг на германската Бундеслига, която се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Вълците" бяха по-опасни през първото полувреме и логично откриха резултата чрез Ивица Олич малко след като бе изминал половин час игра. След това хърватинът направи рядко срещан пропуск, нацелвайки напречната греда два пъти в рамките на две секунди.

Вицешампионите започнаха втората част с две промени, доста по-енергично и Роберт Левандовски набързо изравни с глава. Четвърт час преди края Марко Ройс осъществи пълен обрат.

Борусия Дортмунд събра 58 точки и се бетонира на второто място. Волфсбург остана с 47 пункта на шестата позиция, но само точка повече имат четвъртият Борусия Мьонхенгладбах и петият Байер Леверкузен.


Домакините стартираха с няколко опасни атаки по крилата. Марко Ройс се опита да отправни прострелно центриране отляво, но спечели само корнер. На отсрещната врата Перишич центрира към Олич, който засече от движение, но прати топката в аут.

Левандовски и Ройс опитаха комбинация помежду си в наказателното поле, но защитата на гостите се справи. След това при контраатака на Волфсбург Лангерак се намеси, а Маланда би високо над вратата.

Пиер-Емерик Обамеянг напредна по дясното крило и центрира остро в малкия пеналт, но там не се намери негов съотборник, който да засече кълбото. Момчетата на Дитер Хекинг също направиха пропуск - този път Кевин де Брюйн стреля разочароващо от движение.

В 34-тата минута Волфсбург откри резултата. Родригес центрира отляво в наказателното поле и там Маланда нанесе удар с глава. Вратарят Лангерак успя да избие, но право в краката на Ивица Олич, който вкара на празна врата.

"Жълто-черните" се опитаха да отговарят моментално. Марко Ройс обаче не успя да уцели вратата, шутирайки по диагонала отляво. Малко след това обаче късметът покри домакините по рядко срещан начин.

Кевин де Брюйн премина като на шега покрай Матс Хумелс и центрира към Ивица Олич. Той засече пред погледа на Лукаш Пишчек, но топката се отби в напречната греда, след което рикошира отново в крака на хърватина и пак срещна напречната греда! В създалата се суматоха защитата на Борусия все пак успя да изчисти панически.

След подновяването на играта влезлият като резерва Милош Йожич внесе свежест в играта на Борусия и резултатът набързо бе изравнен. След хубав пробив на сърбина последва корнер, изпълнен от Марко Ройс. Роберт Левандовски се оказа най-съобразителен в наказателното поле и прати топката в мрежата на гостите с глава, изпреварвайки вратаря Грюн.

Волфсбург се успокои и постепенно успя да изтласка своя опонент. Иван Перишич проби в наказателното поле и след като преодоля съперник, шутира силно по диагонала. За негово съжаление топката излезе в тъч.

В средата на второто полувреме един от най-дейните на терена Милош Йожич обстрелва вратата на противника от дистанция, но вратарят Грюн бе на висота и улови без проблеми.

Двайсетина минути преди края на редовното време Левандовски напредна от центъра и пред наказателното поле чукна вляво към Хенрих Мхитарян, който остана сам срещу Грюн, но би покрай дясната греда! Интересното е, че арменецът бе в положение на засада, която не бе маркирана от съдийската бригада.

В 77-та минута Дортмунд осъществи пълен обрат. При едно безобидно на пръв поглед центриране в наказателното поле на гостите вратарят Грюн се сблъска със свой съотборник и изпусна топката. Наблизо дебнеше Марко Ройс, който вкара необезпокоявано с левия крак.

Борусия се прибра в своята половина, позволявайки на своя опонент да разиграва топката по-често. Кевин де Брюйн шутира от пряк свободен удар, но над напречната греда. После Калигюри чукна към белгиеца, който пропусна да реализира, останал лице в лице с Лангерак. Удар с глава на Калигюри мина над целта.

Марко Ройс отправи тежък изстрел в последната минута на мача, спечелвайки корнер за своите.При последвалото изпълнение Пишчек отправи точен, но слаб удар с глава.

 

Борусия Дортмунд - Волфсбург 2:1

0:1  Ивица Олич - 34'

1:1  Роберт Левандовски - 51'

2:1  Марко Ройс - 77'

 

Дортмунд:  Лангерак, Хумелс, Сократис, Пишчек, Гроскройц, Кел, Шахин (Дурм - 46'), Мхитарян (Кирх - 76'), Обамеянг (Йожич - 46'), Ройс, Левандовски

Волфсбург:  Грюн, Налдо, Кнохе, Треш (Окс - 69'), Родригес, Луис Густаво, де Брюйн, Маланда (Калигюри - 79'), Арнолд, Перишич, Олич