Борусия Дортмунд се класира на финала за купата на Германия, след победа с 2:0 над Волфсбург в полуфинална среща от турнира, която се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Борусия откри резултата чрез Хенрих Мхитарян в началото на срещата, а към края на първата част гредата спаси домакините при удара с глава на Маланда.

Секунди след това Роберт Левандовски удвои аванса на "жълто-черните" след втората асистенция на Ройс в мача, като това бе гол №100 за поляка с екипа на вицешампионите.

В началото на втората част автогол на защитника на Волфсбург Кнохе беше отменен заради засада, а Левандовски нацели страничната греда от малък ъгъл. Към края на мача "вълците" заиграха по-добре, но уцелиха гредата за втори път.

Борусия Дортмунд ще търси своята четвърта купа на Германия, като през този сезон отборът не е допуснал нито един гол в надпреварата.


Дортмунд започна по-активно, но гостите успяха рано-рано да вкарат топката във вратата. Бившият футболист на Борусия Иван Перишич надскочи Роман Вайденфелер и вкара с глава, но попадението правилно беше отменено заради нарушение в атака.

Бяха изминали малко повече от десет минути, когато Борусия откри резултата. Левандовски разтегли по дясното крило към Марко Ройс и  той върна към Хенрих Мхитарян. Арменецът направи крачка встрани и отправи сравнително слаб, но много прецизен удар с левия крак извън наказателното поле. Топката мина в близост до лявата греда и влетя в мрежата зад Грюн.

Малко след това домакините сътвориха мълниеносна контраатака. Роберт Левандовски разсече защитния вал на съперника с прекрасен диагонален пас към втурналия се вляво Милош Йожич, но сърбинът беше затворен и опасността отмина.

Последваха два карамбола в наказателното поле на домакините, при които Волфсбург потърси изравнителния гол, но защитата на вицешампионите действаше концентрирано във важните моменти. Кевин де Брюйн стреля отдясно, но Вайденфелер успя да парира. После Перишич нанесе удар с глава, но той се оказа неточен.

Половин час след началото на двубоя Де Брюйн центрира меко в наказателното поле на съперника и там Налдо и Ивица Олич се разминаха по невероятен начин с топката, оставайки сами срещу Вайденфелер.

Момчетата на Юрген Клоп отново изнесоха играта напред. Матс Хумелс нанесе плътен удар с глава след центриране отляво, но топката срещна тялото на бранител. После Кевин Гройскройц завърши образцова атака на своите, но не уцели вратата.

В 42-та минута гостите пропуснаха великолепен шанс. Треш центрира отляво и Маланда отправи хубав удар с глава в наказателното поле, но топката срещна лявата греда. Де Брюйн опита добавка, но без успех.

Само няколко секунди по-късно Борусия наказа пропуска на своя опонент с второ попадение. Поредната красива атака на "жълто-черните" премина по дясното крило. Ройс беше изведен в пеналта, след което острието върна към Левандовски. Полякът направи хубав финт и с безмилостен удар с левия крак от точката на дузпата препарира Грюн.

След подновяването на играта Хенрих Мхитарян се изстреля по дясното крило и след като овладя с глава центрира в наказателното поле към Левандовски, който се размина с топката. После полякът се опита да преодолее Грюн от малък ъгъл, но нацели страничната греда.

Груба грешка на Сократис стана причина за смут пред наказателното поле на Борусия. Вайденфелер отново допусна типичната си слабост - неразчетено излизане в опит да боксира висока топка. Тя стигна до Арнолд, но той успя да спечели само корнер, в опит да превземе опразнената врата.

Десетина минути след почивката се стигна до любопитен момент. След центриране в пеналта на гостите Кнохе си заби ефектен автогол с глава, но попадението бе отменено заради засада на Левандовски. Стрелецът не игра с топката, но повлия на решението на Кнохе да го изпревари, забивайки си автогола.

Кевин де Брюйн продължи да раздава точни пасове към своите съотборници. Този път Ивица Олич засече с глава центрирането на белгиеца, но топката профуча покрай гредата. На отсрещната врата Сократис би с глава след центрирането на Ройс от фаул, но Грюн се намеси.

В средата на втората част Кнохе спаси с ръка бомбен изстрел на Мхитарян, но не последва сигнал от рефера за дузпа. При последвалия корнер Левандовски нанесе хубав удар от въздуха, но Грюн спаси. На отсрещната врата Вайденфелер улови удара по земя на Перишич.

В 75-ата минута Волфсбург направи немислим пропуск. Де Брюйн центрира отляво и на далечната греда Маланда бе оставен напълно сам. Той стреля във въздуха от пет метра, но кълбото прелетя над напречната греда.

След това гостуващият тим пропусна нова възможност. След поредното центриране Вайденфелер спаси удара на Маланда. Луис Густаво пробва добавка, но нацели лявата греда, след което стражът на домакините улови спокойно. В добавеното време Калигюри стреля неточно с глава.

 

Борусия Дортмунд - Волфсбург  2:0

1:0  Хенрих Мхитарян - 12'

2:0  Роберт Левандовски - 43'

 

Дортмунд:  Вайденфелер, Хумелс, Сократис, Пишчек, Дурм, Кел, Йожич, Мхитарян (Кирх - 72'), Гроскройц, Ройс (Шибер - 93'), Левандовски (Обамеянг - 85')

Волфсбург:  Грюн, Налдо, Кнохе, Шефер, Треш, Луис Густаво, де Брюйн, Перишич, Арнолд (Виериня - 63'), Маланда (Калигюри - 83'), Олич