Шалке победи Борусия Дортмунд с 2:1 в дербито на шестия кръг на германската Бундеслига, което се игра на стадион "Фелтинс Арена".

"Миньорите" стартираха по-добре и се възползваха от грубите грешки в защитата на своя опонент, дръпвайки с два гола след попаденията на Матип и Чупо-Мотинг.

Все пак Борусия минимизира щетите веднага след това. Пиер-Емерик Обамеянг завърши хубавия пробив отдясно на Адриан Рамос и върна интригата.

След почивката вицешампионите бяха по-добрият отбор, но така и не успяха да стигнат до равенството, допускайки трета загуба през сезона.

Шалке вече е седми с осем пункта в актива си, докато Борусия Дортмунд е едва девети със седем точки.


Домакините започнаха по-дейно и още в самото начало Сам стреля право в ръцете на Роман Вайденфелер. На отсрещната врата Обамеянг шутира мощно, но Ферман успя да избие.

Вайденфелер отново се намеси добре след изстреля на Чупо-Мотинг, но в десетата минута капитулира. Аого центрира в наказателното поле и там Жоел Матип реализира с глава.

Двата отбора продължиха да си разменят опасни атаки, но Чиро Иммобиле и Кевин-Принс Боатенг все още не бяха настроили своите мерници.

В 23-тата минута Хунтелаар отправи удар с глава, спасен от Вайденфелер. Защитата на гостите не успя да се намеси добре и позволи на Чупо-Мотинг да шутира силно с левия крак, пращайки кълбото в долния десен ъгъл.

Само три минути след това Адриан Рамос се освободи от съперник, напредна и центрира отлично към Пиер-Емерик Обамеянг, който връхлетя от по-задни позиции с всичка сила, вкарвайки топката в мрежата зад Ферман.

В 39-тата минута "жълто-черните" сътвориха бърза контраатака по дясното крило и когато всички очакваха от Лукаш Пишчек да центрира, той заложи на бомбен удар, спасен от бдителния Ферман.

След подновяването на играта Иммобиле се пребори за топката пред наказателното поле на домакините и отправи много прецизен удар към долния ляв ъгъл, но Ферман спаси. На отсрещната врата Боатенг би покрай левия страничен стълб.

Дортмунд бе по-добрият отбор в началото на втората част, като много често целият отбор на Шалке се отбраняваше в своята половина.

Малко след като бе изминал един час игра от началото на мача, Обамеянг заложи на свирепа тупалка от пряк свободен удар, но Ферман боксира.

В средата на втората част гостите имаха претенции за дузпа, тъй като Матип побутна Адриан Рамос в наказателното поле, но не последва съдийски сигнал.

Десетина минути преди края на редовното време Милош Йоич би с глава, но доста встрани от лявата греда. После Рамос си спря прекрасно на гърди след пас на Кагава, но топката му избяга точно преди да нанесе удар.

В добавеното време Хунтелаар остана на добра позиция и въпреки че се забави, би към вратата на Вайденфелер. Стражът спаси и топката мина покрай гредата.

 

Шалке - Борусия Дортмунд  2:1

1:0  Жоел Матип - 10'

2:0  Ерик Максим Чупо-Мотинг - 23'

2:1  Пиер-Емерик Обамеянг - 26'

 

Шалке: Ферман, Матип, Учида, Аого, Нойщедтер, Хьогер (Айхан - 79'), Боатенг (Фукс - 71'), Сам (Клеменс - 37'), Майер, Чупо-Мотинг, Хунтелаар

Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс (Сократис - 80'), Суботич, Дурм, Пишчек, Гинтер, Бендер, Гроскройц (Йоич - 69'), Обамеянг, Рамос, Иммобиле (Кагава - 57')