Борусия Дортмунд продължава с издънките, след като днес загуби с 1:2 от Кьолн като гост в среща от осмия кръг на германската Бундеслига, която се игра на стадион "Райненергищадион".

Вицешампионите бяха по-добрият отбор през първата част, но се оттеглиха на почивка с гол пасив. Кьолн вкара при една от редките си атаки чрез Кевин Фогт, който се разписа пет минути преди паузата.

Борусия изравни веднага след почивката с гол на Чиро Иммобиле, който получи подаване от Марко Ройс. Четвърт час преди края обаче Вайденфелер допусна груба грешка и Цолер реализира втори гол за домакините.

Дортмунд пропадна до 14-та позиция с актив от седем точки и вече е само на два пункта от зоната на изпадащите след петата си загуба за сезона. Кьолн е десети с девет точки.


За първи път от близо 430 дни насам Илкай Гюндоган се появи в официален мач за Борусия Дортмунд, след проточило се лечение на прищипан нерв в гърба. Сред титулярите на вицешампионите  отново бяха Хенрих Мхитарян и Марко Ройс.

Още в самото начало на мача Марко Ройс отне топката и подаде към Чиро Иммобиле, но неговият изстрел профуча покрай дясната греда. Малко по-късно Мхитарян и Ройс комбинираха много добре, но кълбото мина покрай страничния стълб.

"Жълто-черните" бяха по-активни, но допускаха грешки при изграждане на атаките си и не успяваха да стигнат до чисти голови положения. Иммобиле засече центриране на Ройс, но без особен успех.

Момчетата на Юрген Клоп владееха топката в 70% от времето на първия половин час игра, но не успяваха да постигнат необходимата острота. При една от редките акции на домакините Леман би доста неточно.

Марко Ройс успя да се измъкна от опеката на защитата и се озова на стрелкова позиция леко вдясно от вратата, но със защитник на гърба си острието шутира слабо и право в ръцете на Хорн.

Пет минути преди края на първата част Кьолн изненадващо откри резултата. Кевин Фогт премина покрай Гюндоган, игра на двойно подаване с Рисе и матира Вайденфелер с удар от около 12 метра.

Борусия Дортмунд показа характер и изравни почти веднага след почивката. Иммобиле подаде към Ройс, който напредна и върна към италианеца. Нападателят запази спокойствие и прати топката в мрежата.

Вицешампионите вдигнаха оборотите и в рамките на пет минути отправиха три опасни удара - два на Ройс и един на Иммобиле. И в трите случая кълбото се отбиваше в тялото на съперников футболист. Плътен шут на Мхитарян с левачката премина покрай дясната греда.

Двайсетина минути преди края на мача Цолер се възползва от недоразумение в защитата на гостите и стреля, но покрай левия страничен стълб. На отсрещната врата Сократис засече центриране на Ройс от корнер, но не успя да насочи кълбото.

В 74-тата минута Кьолн отново излезе начело в резултата след груба грешка в защитата на гостите. Осако центрира отдясно в наказателното поле, където Вайденфелер излезе напред, но се размина с топката и Симон Цолер я вкара на празна врата в мрежата.

Десетина минути след това смутените гости потърси изравнителен гол, но силният удар на Пишчек премина покрай вратата на "козлите". В последните минути Борусия опита хаотичен натиск, който не доведе до нищо.

 

Кьолн - Борусия Дортмунд  2:1

1:0  Кевин Фогт - 39'

1:1  Чиро Иммобиле - 48'

2:1  Симон Цолер - 74'

 

Кьолн:  Хорн, Вимер, Олковски, Хектор, Маврай, Фогт, Леман, Халфар (Осако - 64'), Свенто (Пешко - 57'), Рисе, Цолер (Матисчук - 76')

Дортмунд:  Вайденфелер, Хумелс, Сократис, Гроскройц, Пишчек, Кел, Гюндоган (Суботич - 90'), Мхитарян (Обамеянг - 68'), Кагава, Ройс, Иммобиле (Рамос - 75')