Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке смята, че проблемите за клуба са започнали след унищожителната победа с 5:2 над Байерн Мюнхен във финала за купата на Германия през 2012 година.

Според него именно след унизителното поражение за баварците неговият колега Карл-Хайнц Румениге е предприел офанзива за отслабване на Борусия чрез привличането на най-добрите им футболисти.

На стадион "Алианц Арена" вече пристигнаха Марио Гьотце и Роберт Левандовски, а според германските медии Байерн ще направи всичко възможно за да прати разклатения Дортмунд в нокаут с покупката на Марко Ройс.

"Решаващата ни грешка беше победата ни с 5:2 във финала за купата на Германия в Берлин. Байерн щеше да приеме загуба с 3:2, но не и с 5:2. Ние им вкарахме два гола в повече", смята Вацке, който неведнъж е казвал, че след онзи мач отношението на Румениге и Ули Хьонес към "жълто-черните" се е променило.

На събранието на Борусия Дортмунд Вацке размаха пръст и към футболистите на германския вицешампион, призовавайки ги за по-голяма жертвоготовност на игрището.

"В следващите седмици трябва да хвърлим всички сили, за да излезем от положението, в което се намираме. Трябва да го направим с кръв, пот и сълзи. През последните дни пътувах много и на всички летища хората ми казват, че ние имаме страхотен отбор и че е въпрос на време да излезем от кризата."

"Не вярвайте на всичко това, защото вие футболистите сте тези, които трябва да намерят решенията с постоянство и концентрацията. Нещо, за което говоря от седмици. След като сме на 16-а позиция след първите 12 кръга, значи сами сме си виновни. това не се дължи на зли сили."

"Разбира се, че имаме изключително добър отбор, но играчите трябва да го доказват всяка седмица. В следващите седмици трябва да дадете всичко от себе си, за да върнете на привържениците на Борусия Дортмунд онова, което ви дават."

"И когато някои от вас получат оферта от друг отбор, първо затворете очи и си спомнете как бяхте приветствани от членовете на Борусия Дортмунд. Спомнете си как членовете на клуба приветстваха футболистите на намиращия се на 16-о място в таблицата отбор!"

"Хората ви обичат. Но за вас това трябва да бъде и голяма отговорност, да покажете всичко от себе си. Трябва да излезем от сегашното си положение и това е моята молба към вас", добави Вацке.