След края на есенния дял на Бундеслигата вицешампионът Борусия Дортмунд отново е втори, но този път отзад напред. Вестник "Билд" показа любопитна статистика в полза на тезата, че "жълто-черните" ще изпаднат сензационно в края на кампанията.

Борусия не е на дъното само заради повече вкарани голове от последния Фрайбург, като Дортмунд е единственият отбор, който е допуснал цели десет загуби този сезон в първенството.

Все пак се намират и причини защо тимът ще успее да промени курса на сезона и въпреки трудностите, ще се класира дори за зона Шампионска лига.

 

Десет причини защо Борусия ще изпадне:

1. Най-слабият гост. В 39 от 51 сезона (76%) в Бундеслигата най-слабият гост изпада.

2. През 1969 година Алемания Ааахен стана вицешампион и изпадна още на следващия сезон, затъвайки на дъното. Общото между двата клуба: жълто-черните екипи...

3. Юрген Клоп вече е изпадал от Бундеслигата като треньор. Това се случи през 2007 година с Майнц.

4. Борусия е още по-зле от състоянието си от сезон 1971/72, когато изпадна за първи и единствен (засега) път в историята си. Тогава в края на полусезона тимът беше 15-и и имаше девет загуби.

5. Дортмунд има нужда от осем победи, за да оцелее. Никога досега отбор с 12 победи не е изпадал. Трудна задача, защото през настоящата кампания тимът има едва 4 успеха.

6. Борусия се нуждае от още 36 гола. досега не е имало отбор, който да изпадне при 54 отбелязани попадения. Но през есента "жълто-черните" вкараха само 18 пъти...

7. Борусия стреля много и вкарва малко. На всеки 17 шута отборът отбелязва един гол.

8. Роман Вайденфелер отрази само 65% от изстрелите към вратата си. Средно за Бундеслигата показателят е 70%. Мич Лангерак е още по-зле: той е отразил 45% от ударите към вратата си.

9. Дортмунд не успя да обърне нито един мач, в който получи първия гол. Стряскащо: когато изоставаше с 0:1, тимът загуби девет пъти и се докопа до едно реми.

10. Тежка програма. От застрашените от изпадане отбори само Борусия продължава да се бори на три фронта.

 

Пет причини защо Борусия ще се класира за Шампионската лига:

1. В пролетния дял на миналия сезон Борусия спечели 39 точки. Ако го стори отново, ще завърши кампанията с 54 точки, които почти сигурно ще стигнат поне за четвърто място.

2. Въпреки кошмарния полусезон, Борусия изостава само на 12 точки от четвъртото място. През сезон 2008/09 Волфсбург стопи 11-точков пасив след 18 кръга и дори стана шампион.

3. Дортмунд винаги играе по-добре през пролетта от 2011 година насам. В шампионския си сезон 2011/12 тимът дори постигна 15 победи и две равенства през пролетта.

4. Юрген Клоп е най-успешният треньор на "жълто-черните". Никой друг наставник на клуба не е спечелил 56% от мачовете си. В този процент влизат и десетте загуби през есента.

5. Въпреки кризата, Борусия продължава да има най-верните фенове. Средно на мач на стадион "Сигнал Идуна Парк" присъстват 80 000 души.