Борусия Дортмунд най-после спечели първа победа тази година, разгромявайки Фрайбург с 3:0 като гост в двубой от 20-ия кръг на германската Бундеслига, състоял се на стадион "Шварцвалд-щадион".

"Жълто-черните" наложиха зверски натиск още от самото начало и откриха резултата в деветата минута след грешка на Франц. Обамеянг финтира вратаря и остави за Марко Ройс, който се разписа на празна врата.

Борусия намали оборотите през второто полувреме, залагайки на опасни контраатаки. Те дадоха резултат и Пиер-Емерик Обамеянг материализира силното си представяне с две попадения, получавайки голови подавания от Гюндоган и Кагава.

Дортмунд събра 19 точки и се отлепи от дъното, където в момента се намира Щутгарт. Швабите имат по-лоша голова разлика от Фрайбург. И двата тима имат по 18 пункта.


Гостите започнаха агресивно и още в първите секунди Марко Ройс засече покрай вратата остро центриране отдясно на Обамеянг. После Гюндоган шутира точно, но слабо.

Малко след това Ройс върна назад към Шинджи Кагава, който стреля от упор, но Бюрки парира. Последва добавка на Гюндоган, но стражът отново се намеси в точния момент.

В деветата минута Борусия напълно заслужено откри резултата, възползвайки се от груба грешка на Франц. Последният върна нескопосано назад, Обамеянг открадна топката и след като финтира вратаря, даде възможност на Марко Ройс да вкара на празна врата с левия крак.

Малко след това Франц отново направи досадна грешка с неправилна преценка, но Фрайбург оцеля. Марко Ройс стреля от пряк свободен удар, но над напречната греда.

В средата на първото полувреме Илкай Гюндоган пробва за четвърти път да изненада стража на Фрайбург, но неговият снаряд профуча покрай левия страничен стълб. Обамеянг се опита да прехвърли Бюрки, но вратарят се върна и улови.

Половин час след началото на срещата Кагава пропусна златна възможност! Той получи на точката на дузпата от Обамеянг, но вместо да бие веднага, реши да финтира и отправи смехотворен шут, който за капак беше блокиран.

Към края на първото полувреме Майк Франц се опита да се реабилитира за грешката си при гола на противника. Той финтира трима футболисти на гостите и шутира, но доста неточно.

Минута преди края на първото полувреме Зорг нанесе страховит удар с левия крак извън наказателното поле, но Роман Вайденфелер реагира великолепно.

Малко след подновяването на играта Марко Ройс подаде към Обамеянг, който стреля ефектно от въздуха, но покрай дясната греда. После Ройс се полакоми след бърза контраатака на своите и завърши с неточен удар по земя.

В 56-тата минута поредната светкавична контра на гостите даде резултат. Илкай Гюндоган изведе Обамеянг с великолепно подаване от дълбочина и нападателят завърши с хладнокръвен удар по земя, пращайки топката в мрежата.

В средата на второто полувреме Марко Ройс се изстреля отдясно, преодоля защитник и шутира по диагонала, но Бюрки отрази тупалката. Домакините отвърнаха с мощен удар на Филип, спечелил корнер за своите.

Двайсетина минути преди края на редовното време Борусия успокои изстрадалите си верни фенове, вкарвайки трети гол. Ройс подаде на Кагава, който намери свободния в наказателното поле Обамеянг и африканецът реализира с прецизен удар в долния десен ъгъл. След попадението дори Вайденфелер спринтира от половината си, за да празнува със своите съотборници.

В 78-та минута Обамеянг можеше да оформи своя хеттрик, но Бюрки внимаваше. Острието имаше нова възможност малко след това, но вратарят изби с върха на пръстите си. Преди изтичане на редовното време Мхитарян стреля без успех.

Фрайбург - Борусия Дортмунд  0:3

0:1  Марко Ройс - 9'

0:2  Пиер-Емерик Обамеянг - 56'

0:3  Пиер-Емерик Обамеянг - 72'

 

Фрайбург: Бюрки, Гюнтер, Торехон, Кърмаш (Хьофлер - 84'), Зорг, Шмид (Филип - 46'), Дарида, Франц, Клаус, Мьолер Дели, Петерсен (Дани Шахин - 46')

Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс, Суботич, Пишчек, Шмелцер, Нури Шахин, Гюндоган (Гинтер - 80'), Кагава, Кампъл (Блашчиковски - 68'), Ройс (Мхитарян - 80'), Обамеянг