Борусия Дортмунд постигна трета поредна победа, надигравайки Щутгарт с 3:2 като гост в среща от 22-ия кръг на германската Бундеслига.

Борусия бе по-добрият отбор през първата част и откри резултата чрез Пиер-Емерик Обамеянг. Илкай Гюндоган върна аванса на своите, след като преди това Клайн изравни от дузпа за швабите. С две асистенции блесна Шинджи Кагава.

През второто полувреме вицешампионите видимо намалиха оборотите, докато Щутгарт нямаше ясна идея какво да прави в предни позиции. Второ попадение на Обамеянг в мача бе отменено заради засада, но минута преди края Марко Ройс практически сложи точка на спора.

Домакините не рухнаха и намалиха пасива си веднага след това при изпълнение на корнер, но голът на Нидермайер не стигна за нещо повече от почетно поражение.

"Жълто-черните" събраха 25 точки и се изкачиха до десета позиция в таблицата, докато Щутгарт остава на дъното с 18 пункта.


Двата отбора имаха нужда от време, докато стигнат до първата голова възможност. Кевин Кампъл намери свободно пространство и стреля фронтално, но Улрайх бе застанал на правилното място и отрази. Стражът на швабите отново трябваше да показва рефлекса си, когато Гюндоган засече с глава центрирането на Шмелцер.

Малко преди да измине четвърт час игра Улрайх спаси много тежък удар на Гюндоган и топката попадна у Пиер-Емерик Обамеянг, който реализира на празна врата с левия крак. Попадението правилно беше отменено заради тънка засада на габонеца.

Момчетата на Хууб Стевенс също показаха, че имат намерение да търсят попадение на своя стадион "Мерцедес-Бенц Арена". Мартин Харник отправи добър удар с глава, но не успя да намери очертанията на вратата.

В 25-тата минута Борусия откри резултата напълно заслужено. Марко Ройс слаломира между няколко футболисти на противника и чукна към Шинджи Кагава. Японецът директно продължи за дебнещия на ръба на засадата Обамеянг, който разстреля Улрайх.

Единственият светъл лъч в лагера на домакините до момент бе Харник. Австриецът отново пробва късмета си, но този път шутира покрай страничната греда.

Половин час след началото на мача реферът даде дузпа за Щутгарт, за нарушение на Шахин срещу Нидермайер в наказателното поле. Вайденфелер хвана ъгъла на Флориан Клайн, но топката се спря в мрежата зад него.

"Жълто-черните" се втурнаха в нови атаки, но Обамеянг Шмелцер стреляха неточно. В 39-тата минута Шинджи Кагава даде пореден знак, че е на път да си върне формата от първия си престоя в Дортмунд. Японецът пусна разкошен пас с петичка към връхлитащия Илкай Гюндоган, който върна аванс на своите с удар по земя.

В началото на второто полувреме Обамеянг и Кагава разиграха много добре, но точният удар на азиатеца се оказа твърде слаб, за да застраши вратата на съперника. Хлушек пък пробва ефектен шут, минал покрай десния страничен стълб.

Щутгарт увеличи оборотите и двайсетина минути преди края на редовното време притисна гостите, но натискът се оказа предимно хаотичен. Сакаи пробва удар и за малко да изкара топката в тъч...

Нури Шахин опита далечен изстрел четвърт час преди края, но Улрайх се намеси блестящо. Малко след това втори гол на Обамеянг в мача беше отменен, заради засада на Ройс при паса на Мхитарян към него.

В 89-тата минута интригата приключи. Баумгартл се опита да върне назад към вратаря си, но топката се удари в левия му крак, докато опитваше пас с десния... Марко Ройс притича, финтира стража и вкара на празна врата.

Георг Нидермайер все пак съхрани шансовете на своите в първата минута на добавеното време, разписвайки се с глава след центриране от корнер и подаване на Ибишевич. До края обаче нямаше време за нова изненада и гостите се поздравиха с напълно заслужен успех.

Щутгарт - Борусия Дортмунд  2:3

0:1  Пиер-Емерик Обамеянг - 25'

1:1  Флориан Клайн - 32', дузпа

1:2  Илкай Гюндоган - 39'

1:3  Марко Ройс - 89'

2:3  Георг Нидермайер - 91'

 

Щутгарт: Улрайх, Баумгартл, Нидермайер, Сакаи, Швааб (Костич - 78'), Клайн, Груесо (Лайтнер - 56'), Съри Дие, Хлушек (Ибишевич - 73'), Вернер, Харник

Дортмунд: Вайденфелер, Суботич, Сократис, Шмелцер, Пишчек, Шахин, Гюндоган, Кампъл (Мхитарян - 46'), Кагава (Блашчиковски - 69'), Ройс (Гинтер - 90'), Обамеянг