Борусия Дортмунд трябваше да страда, но все пак се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Германия, побеждавайки Хофенхайм с 3:2 след продължения на стадион "Сигнал Идуна Парк".

От герой в грешник за водения от Юрген Клоп състав се превърна Невен Суботич. Сърбинът откри резултата с хубав удар от въздуха, но негова груба грешка доведе до гол на Роберто Фирмино и пълен обрат. Между двете попадения се разписа и Кевин Фоланд, оставен напълно сам при изпълнение на корнер.

Веднага след почивката Дортмунд рязко вдигна оборотите и тотално надигра съперника си. Силният натиск даде резултат и Пиер-Емерик Обамеянг изравни с глава. До края на редовното време вицешампионите доминираха, но точно в края Хофе изпусна две чудесни положения.

Така срещата влезе в продължения. В 107-та минута най-опитният на терена Себастиан Кел вкара победния гол с феноменално изпълнение извън наказателното поле.

Така Борусия Дортмунд се класира на полуфиналите в надпреварата и утре вечер ще разбере своя противник в битката за място на финала.


Наставникът на домакините Юрген Клоп трябваше да остави в последния момент извън групата големите звезди Марко Ройс и Матс Хумелс. Първият се оплаква от леки болки в аддукторите, а капитанът има травма в бедрото.

"Жълто-черните" започнаха по-дейно и отправиха първия удар чрез Хенрих Мхитарян. Арменецът стреля от въздуха извън наказателното поле, но Бауман спаси. После шут на Шинджи Кагава беше блокиран и улесни стража на гостуващия тим.

В 19-тата минута Борусия откри резултата. Якуб Блашчиковски центрира полуниско от корнер и най-съобразителен се оказа Невен Суботич. Той изпревари Суботич и с ножичен удар стреля в долния ляв ъгъл, реализирайки с помощта на страничната греда.

Радостта на вицешампионите продължи точно 1 минути и 38 секунди, защото Хофенхайм изравни, вкарвайки също след изпълнение на корнер. Кевин Фоланд беше оставен напълно непокрит и от тринайсетина метра вкара от воле с левия крак.

Малко след това Невен Суботич претърпя бърза трансформация от герой в грешник. Той не успя да овладее топката и я подари на Роберто Фирмино. Новоизпеченият бразилски национал спринтира, остана сам срещу Лангерак и го прехвърли хладнокръвно - 1:2!

Пиер-Емерик Обамеянг стреля неточно от петнайсетина метра, а после удар на Кагава отблизо беше спасен, като японецът завърши продължителна атака с къси подавания.

Малко преди почивката се стигна до дискусионен момент пред вратата на Дортмунд. Фоланд нацели страничната греда и играта беше спряна, макар отсъдената засада да беше доста спорна.

Борусия стартира агресивно след почивката и създаде две добри положения. Първо Обамеянг би покрай лявата греда, а после Гюндоган завърши добра атака, но стреля право в ръцете на Бауман.

В 57-та минута натискът даде резултат. Защитата на Хофе сбърка и Ерик Дурм получи по дясното крило. Бекът центрира в наказателното поле, където Обамеянг надскочи Шробъл и изравни.

Малко след това Хенрих Мхитарян пусна разкошен скрит пас към Обамеянг, който пропусна топката и стреля ефектно с външен фалц. Топката влизаше в близкия ъгъл, но Бауман се намеси блестящо. После Гюндоган отправи нов точен удар, но и той беше насочен в обсега на вратаря.

В 78-та минута Суботич можеше да изкупи вината си за гола на Фирмино и отново да стане герой за своите. Той нанесе плътен удар с глава след изпълнение на корнер, но Бауман показа светкавичен рефлекс и спаси!

Пет минути преди края на редовното време нова груба грешка на увлечените в атака домакини можеше да им струва скъпо. Полански остана на стрелкова позиция, но Лангерак спаси тупалката му. Още при следващата атака на гостите Фирмино остана сам срещу стража, но би покрай дясната греда!

Дортмунд отговори подобаващо и минута преди края на редовното време Блашчиковски нахлу в наказателното поле и шутира мощно, но отново вратарят на "милионерите" беше на висота. Това се оказа и последното интересно положение в рамките на редовните 90 минути.

В средата на първото продължение Хенрих Мхитарян си спри много добре на гърди след дълъг пас към него и заложи на бомбен изстрел, но за малко да изкара топката извън стадиона. Седем минути по-късно влезлият като резерва Кевин Кампъл си плобва късмета, но Бауман закова кълбото в прегръдката си.

В 107-та минута "старото куче" Себастиан Кел буквално "взриви" стадиона с феноменален гол от 23 метра. 35-годишният ветеран, който спира с футбола през лятото, хвана топката от ждроб с левия крак и с помощта на страничната греда я прати в мрежата на противника.

Последва нова добра акция на домакините - Гюндоган центрира отляво към Кагава, чийто удар беше спасен. Кампъл остана сам срещу опразнената врата, но по невероятен начин стреля над напречната греда!

В 121-та минута Бек остана напълно непокрит при изпълнение на корнер и засече с глава, но топката профуча покрай вратата на Борусия.

Борусия Дортмунд - Хофенхайм 3:2

1:0 Невен Суботич -19'

1:1 Кевин Фоланд - 21'

1:2 Роберто Фирмино - 28'

2:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 57'

3:2 Себастиан Кел - 107'

 

Дортмунд: Лангерак, Суботич, Сократис, Шмелцер, Дурм, Бендер (Кел - 63'), Гюндоган, Блашчиковски, Кагава, Мхитарян (Кампъл - 101'), Обамеянг (Рамос - 113')

Хофенхайм: Бауман, Бичакчич, Щробъл, Бек, Толян (Ким - 60'), Полански, Швеглер (Амири - 60'), Руди, Фоланд, Фирмино, Шиплок (Цубер - 101')