Борусия Мьонхенгладбах разби с 3:1 Борусия Дортмунд и направи поредна сериозна крачка към местата даващи право за участие в Шампионската лига.

Точни за домакините на "Борусия Парк" бяха Оскар Венд (1), Рафаел (32) и Хавард Нордвайт (67). Единственото попадение за гостите заби Илкай Гюндоган (77).

Така Мьонхенгладбах продължава с отличното си представяне през сезона и е сред лидерите в Бундеслигата, докато Дортмунд е в средата на класирането, след като записа втора поредна загуба.

Момчетата на Лусиен Фавре вече имат седем поредни домакински победи и успяха да се изравнят с "жълто-черните" в исторически план - по 29 успеха в изиграните 85 мача между двата отбора.

Като цяло срещата предложи открит и много динамичен футбол. Домакините обаче се възползваха максимално добре от шансовете си и закономерно стигнаха до победата и трите точки.


Срещата започна отлично за домакините от Мьонхенгладбах и те още в първата минута опънаха мрежата на Дортмунд чрез Оскар Венд за 1:0.

Тогава защитата на гостите сгреши при едно изнасяне на топката, при което се стигна до бърза контра и спасяване на Роман Вайденфелер, но Венд с отсечена тупалка от точката на дузпата бе безмилостен и даде преднина на отбора си.

Великолепно начало на мача, което доведе до ответни атаки на "жълто-черните", които мигновенно искаха да изравнят. В 5-ата минута Матс Хумелс можеше да вкара след центриране от ъглов удар, но Ян Зомер бе на мястото си и спаси.

Минута по-късно Пиер-Емерик Обамеянг проби мощно по дясното крило и центрира остро в наказателното поле на домакините, но там Алваро Домингеш бе най-добре пласиран и изчисти с глава.

В 9-ата минута се заформи страховито моле в пеналта на Мьонхенгладбах, последва и шут на Шинджи Кагава, но топката се отби от защитник на домакините и не успя да опане мрежата на Зомер.

Малко по-късно Пиер-Емерик Обамеянг се откъсна на чиста позиция, но правилно бе отсъдена засада. Дортмунд атакуваше с пълна сила, но така и не успяваше да изравни, а с пропуск се отчете и Хенрик Мхитарян, който не успя да вкара с удар от границата на наказателното поле.

Постепенно домакините успяха да изравнят играта и да изнесат топката в по-предни позиции. След половин час игра Шинджи Кагава проби през центъра и стреля, но в аут.

Две минути по-късно Мьонхенгладбах сътвори уникална контра и заби втори гол. Тогава Патрик Херман се пребори за една топка в собствената си половина, развинти халфовете и защитата на Дортмунд, пробяга повече от 50 метра, след което поднесе отличен пас към Рафаел и той на празна врата направи 2:0.

Гостите отново се хвърлиха в атаки, но така и не успяваха да стигнат до наистина чисто голово положение.

В 39-ата минута Невен Суботич получи топката на ъгъла на пеналта и стреля, но до гредата. Отговорът на домакините бе отсечен шут на Патрик Херман с левия крак, но топката мина над вратата.

Второто полувреме започна със страхотно положение за домакините. В 49-ата минута Патрик Херман се озова сам срещу Роман Вайденфелер отляво, след което последва остар шут, но вратарят се намеси отлично и спаси.

Отговорът на Дортмунд бе пробив през центъра на Шинджи Кагава, който завърши с удар, но в аут. В 53-ата минута Марсел Шмелцер можеше да намали, но нямаше шанс и прати топката в тялото на защитник на Мьонхенгладбах.

"Жълто-черните" отново натиснаха, но допуснаха пореден лек гол. След ъглов удар защитата на Дортмунд сгреши детински и позволи на Хавард Нордвайт отблизо да направи 3:0 и да реши мача.

Гостите все пак успяха да върнат едно попадение и това стана в 77-ата минута на срещата, когато  Илкай Гюндоган получи топката на чиста позиция и с удар от воле направи безпомощен Ян Зомер за 3:1.

В следващите минути Дортмунд натисна, но с пропуски се отчете резервата Чиро Имобиле. Домакините от своя страна леко се прибраха и много правилно затвориха празните пространства.

До края гостите нямаха шанс за сериозно положение и Мьонхенгладбах заслужено си взе победата.

Борусия Мьонхенгладбах - Борусия Дортмунд 3:1

Голмайстори:

1:0 Оскар Венд (1)
2:0 Рафаел (32)
3:0 Хавард Нордвайт (67)
3:1 Илкай Гюндоган (77)

Мьонхенгладбах: Ян Зомер, Тони Янчке, Раел Броувърс, Алваро Домингеш, Оскар Венд, Патрик Херман, Гранит Джака, Хавард Нордвайт, Фабиан Джонсън (77 -  Торган Азар), Рафаел (89 - Андре Хан), Макс Крузе

Дортмунд: Роман Вайденфелер, Сократис, Невен Суботич, Матс Хумелс, Марсел Шмелцер, Илкай Гюндоган, Себастиан Кел, Хенрик Михтарян, Шинджи Кагава (63 - Густаво Адриан Рамос), Куба, Пиер-Емерик Обамеянг (77 - Чиро Имобиле)