Борусия Дортмунд направи важна крачка към спасението, след като постигна победа с 3:0 над Падерборн в среща от 29-ия кръг на немската Бундеслига.

Мачът със сигурност е бил малко по-специален за домакините, тъй като вече стана ясно бъдещето на техния треньор Юрген Клоп - той напуска в края на сезона. И трите попадения паднаха след почивката.

Мхитарян се разписа в 48-ата минута и откри резултата след асистенция на Обамеянг, а точно седем минути след това и габонецът реализира и така ознаменува силното си представяне в мача с гол. Крайният резултат оформи Кагава в 80-ата минута.

Футболистите на Юрген Клоп се изкачиха на осмо място в класирането с 36 точки и са само на 3 зад шестия Аугсбург. Падерборн пък е 16-и с 27 и е на 2 точки от зоната на спасението


Срещата започна с добро положение за рурците още в 5-ата минута, когато Гинтер пробва късмета си, но намиращият се на близката греда Крузе успя да изчисти топката. 

Няколко минути след това Дортмунд отново създаде добра възможност, като Сократис достигна до една удобна топка след изпълнение на корнер, но ударът му бе крайно разочароващ и мина покрай вратата.

Доминацията на Борусия продължи и в 13-ата минута Гюндоган също пропиля добър шанс, като неговият удар мина на сантиметри край страничната греда.

В 15-ата минута пък Шмелцер направи изумителен пробив, който бе гарниран с прекрасна техника, и премина без проблеми през Коч и Хейнлот, но в последния момент Рафа му попречи да довърши прекрасно атаката си и да вкара.

Следващите минути бяха по-спокойно, като гостите претендираха за дузпа в 27-ата минута, но такава не бе отсъдена.

Лакич се опита да мине през Сократис и Шмелцер, но падна на земята след съприкосновение с левия бек. Реферът обаче замълча. 

Малко след това пък Обамеянг бе много близо до гола, но ударът му бе блокиран от Хюнемайер, който извади топката в корнер.

Габонецът пропиля още една възможност и в 35-ата минута, а две минути след това удар на Мхитарян мина покрай вратата.

До края на полувремето нямаше голове и резултатът се запази при нулево реми на почивката.

Второто полувреме обаче започна прекрасно за Дортмунд и домакините стигнаха бързо до аванс.

В 48-ата минута Мхитарян се разписа и откри резултата за тима си. 

Арменецът се разписа, след като прати топката с глава във вратата на гостуващия тим, след като засече прекрасно центриране на Обамеянг.

Оба също се разписа, като го направи в 55-ата минута. Гостите не успяха да изчистят една топка и в крайна сметка Гинтер се възползва и овладя кълбото, след което намери непокрития си съотборник, който безпроблемно мушна топката покрай Крузе и реализира.

В 59-ата минута Блашчиковски също можеше да се разпише, след като получи топката от Мхитарян, но ударът му бе избит от Крузе. 

Три минути след това Борусия можеше да вкара отново, но отново изпусна попадение. Гинтер бе намерен от Шмелцер в наказателното поле и се виждаше как ще вкара попадение, но в последния момент Вранчич някак си успя да отклони над гредата и да спаси тима си.

Малко след това Лакич можеше да намали пасива на гостите, след като бе намерен от Коч, но Сократис се справи блестящо и предотврати опасността.

В 70-ата минута Обамеянг се разписа за втори път, но неговото попадение бе отменено заради засада.

Десет минути след това Кагава оформи класическия резултат, след като промуши топката покрай Крузе. Японецът бе изведен от Мхитарян, след което финтира и намери далечния ъгъл за крайния резултат.

БОРУСИЯ ДОРТМУНД - ПАДЕРБОРН 3:0
1:0 Мхитарян 48'
2:0 Обамеянг 55'
3:0 Кагава 80'

БОРУСИЯ ДОРТМУНД: Вейденфелер, Хумелс, Сократис, Шмелцер (82 - Дуджяк), Дурм, Гинтер, Куба (75 - Кампъл), Кагава, Мхитарян, Гюндоган, Обамеянг (85 - Иммобиле)

ПАДЕРБОРН: Крузе, Хюнемайер (82 - Циглер), Рафа, Коч, Хейнлот, Хартерц, Вранчич, Уали (57 - Руп), Бакалорц, Лакич (72 - Вучинович), Качунга