Волфсбург спечели за първи път в историята си Купата на Германия, побеждавайки Борусия Дортмунд с 3:1 в тазгодишния финал, който се игра на "Олимпиащадион" в Берлин.

"Жълто-черните" откриха резултата още в петата минута чрез Пиер-Емерик Обамеянг, който стреля от въздуха при центрирането на Шинджи Кагава. Малко след това Марко Ройс пропусна сам срещу вратаря и символичните домакини платиха цената за пропуските си.

Само в рамките на около четвърт час игра Волфсбург не само сътвори пълен обрат, но наниза три попадения от четири положения. Луис Густаво изравни, а след него се разписаха Кевин Де Бройне и Бас Дост.

През второто полувреме Борусия беше по-активният отбор, но не успя да материализира положенията си. На няколко пъти момчетата на Юрген Клоп имаха претенции за нарушения в пеналта, но реферът не ги уважи.

Така ерата на Юрген Клоп в Дортмунд завърши без мечтания трофей. Специалистът направи тима два пъти шампион на Германия, веднъж спечели Купата и класира вестфалци три пъти на финала в Берлин.


Срещата започна по най-добрия начин - с бързо попадение, дошло при първата опасна атака пред една от двете врати. Шинджи Кагава центрира меко към границата на наказателното поле в петата минута и там Пиер-Емерик Обамеянг реализира по феноменален начин с изстрел от въздуха, пращайки топката в долния ляв ъгъл.

Символичните гости реагираха мигновена с многоходова акция. Бившият футболист на Борусия Иван Перишич се оказа на правилното място и завърши с плътен удар по земя, но Мич Лангерак се намеси блестящо!

Беше изминал четвърт час игра, когато Кагава пусна нов разкошен пас отдясно, този път за Марко Ройс. Голямата звезда на вестфалци изскочи зад гърба на защитата и стреля от движение, но над напречната греда!

В средата на първото полувреме Волфсбург изравни. Налдо отправи топовен изстрел при изпълнение на непряк свободен удар и Мич Лангерак не изби по най-добрия начин, сервирайки топката на краката на непокрития Луис Густаво. Той нямаше какво друго да стори, освен да прати топката в опразнения ъгъл.

В 33-тата минута "вълците" сътвориха пълен обрат от нищото. Калигюри свали към Де Бройне пред наказателното поле на Борусия и белгиецът стреля прецизно в долния ляв ъгъл от движение, точно между краката на Матс Хумелс.

Още при следващата си опасна атака новите вицешампиони на Германия нанесоха трети удар. Шмелцер само изгледа как Перишич напредва и центрира отдясно, а на границата на малкия пеналт Бас дост се оказа по-съобразителен от Суботич, вкарвайки с глава.

Дортмунд се опита да отговори, но Себастиан Кел шутира покрай лявата греда ,а след това ударът с глава на Матс Хумелс мина покрай десния страничен стълб. Минута преди края Обамеянг би над напречната греда от въздуха. От пейката на Борусия скочиха с претенции за дузпа заради закъснялата намеса на Родригес, но реферът Брих не посочи бялата точка.

Веднага след почивката Волфсбург можеше да сложи точка на спора. Де Бройне изведе Калигюри, който се възползва от слабата намеса на Дурм и стреля, но Лангерак спаси.  На отсрещната врата Ройс имаше претенции за дузпа, но реферът замълча. После Кагава засече от трудна позиция, но топката мина на сантиметри от дясната греда!

Борусия продължаваше да играе хубав футбол, но за разлика от своя противник, демонстрираше много ниска успеваемост при създадените положения. Марко Ройс отправи параболичен удар извън наказателното поле, но кълбото мина над целта.

В средата на второто полувреме "вълците" сътвориха мълниеносна контраатака, от която пропуснаха да довършат противника си. Бас доста не се полакоми и подаде вляво към Калигюри, чийто удар беше спасен малко пред голлинията от съвместните усилия на Лангерак и Дурм.

Двайсетина минути преди края на редовното време Дортмунд се настани в половината на противника си. Хенрих Мхитарян получи възможност да бие от границата на наказателното поле и отправи хубав удар, но Беналио спаси.

Един от най-активните на терена Шинджи Кагава успя да се пребори за топката и стреля много опасно точно в долния десен ъгъл в 80-тата минута, но Беналио отново се намеси великолепно.

Веднага след това реферът допусна груба грешка, като не маркира явно нарушение на влезлия секунди по-рано на терена Шюрле срещу Шмелцер. Последва контакт между Клозе и Мхитарян в пеналта, но арбитърът отново замълча.

В 87-та минута Пиер-Емерик Обамеянг стреля мощно от пряк свободен удар, но Беналио боксира. В добавеното време Мхитарян би покрай целта.

 

Борусия Дортмунд - Волфсбург 1:3

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг - 5'

1:1 Луис Густаво - 22'

1:2 Кевин Де Бройне - 33'

1:3 Бас Дост - 38'

 

Дортмунд: Лангерак, Суботич, Хумелс, Дурм (Блашчиковски - 68'), Шмелцер, Кел (Пишчек - 68'), Гюндоган, Мхитарян, Кагава, Ройс (Иммобиле - 79'), Обамеянг

Волфсбург: Беналио, Налдо, Клозе, Родригес, Виериня, Густаво, Арнолд (Шюрле - 81'), Де Бройне, Калигюри (Треш - 85'), Перишич (Гилавоги - 74'), Дост