За първи път от лятото на 2008 година Борусия Дортмунд започна подготовка за новия сезон без Юрген Клоп. Култовият треньор се оттегли след общо 7 години в Дортмунд, в които спечели 2 шампионски титли, а неговото място зае Томас Тухел. Списание "Шпорт Билд" обобщи основните неща, с които трябва да се пребори, за да върне отново Борусия сред водещите клубове в Бундеслигата.

Подобряване на кондицията

След разговори с играчите и клубното ръководство Тухел е стигнал до извода, че сред основните проблеми на Борусия е слабата кондиция. Затова след медицинските прегледи в началото на седмицата футболистите получиха и индивидуални планове за подготовка. При Клоп някои от тях са тренирали грешно, други са започвали прекалено рано с подготовката след контузии. Сега обаче всичко това ще бъде коригирано, защото в новия треньорски щаб има и треньор по атлетика. Този, който досега беше кондиционен треньор - Андреас Шлумбергер, започна работа в"Байерн.

Възкресението на Ройс

През изминалия сезон звездата на Борусия Марко Ройс (26 г.) го докара едва до 20 участия и общо 1562 игрови минути. Никога преди офанзивният халф не бе играл толкова малко, а причината са непрекъснатите контузии, с които се бореше. И въпреки че Ройс допринесе за пролетния възход на отбора, 7 гола и 5 асистенции в Бундеслигата са прекалено малко за потенциала му. Да не говорим, че и на финала за Купата на Германия с Волфсбург попадна в графата "трагични фигури" с два големи пропуска при загубата с 1:3. Тухел е наясно, че му трябва силен Ройс в ролята на централа за нападението. Точно затова треньорът ще се опита да напомпа отново самочувствието на чувствителния техничар, за да може той да носи повече отговорност.

Промяна в настройката

През изминалия сезон Борусия 4 пъти получи гол в 1-вата минута, подобно нещо не се бе случвало преди в историята на Бундеслигата. Бившият треньор Клоп даже бе вкарал в съблекалнята един огромен будилник, с който да свестява питомците си, но и това не помогна. Според хора от ръководството става дума за проблем с настройката на отбора и тази информация е стигнала до Тухел. Той е наясно, че някои играчи понякога прекаляват с арогантността, друг път не се раздават 100% в тренировките. И на това им е обърнато внимание още на първата тренировка за новия сезон.

Вратарската дилема

В момента на разположение са двама класни вратари - швейцарският национал Роман Бюрки (24 г.) и германският национал Роман Вайденфелер (34 г.). Изборът на вратата можеше и да е троен, но австралийският национал Мич Лангерак (26 г.) премина в Щутгарт. По принцип от Борусия трябваше да се изниже и световният Вайденфелер, но оферти за него няма. А ако той остане резерва за сметка на новото попълнение Бюрки, скандалите няма да могат да се избегнат.

Домакинското колебание

Години наред "Сигнал-Идуна Парк" беше истинска крепост за Борусия, но през изминалия сезон в Бундеслигата у дома бяха спечелени само 30 т. (от 9 победи, 3 равни и 7 загуби) - по-малко от когато и да било преди под ръководството на Клоп. Под ръководството на Тухел Майнц беше силен домакински отбор, сега очакванията са и Борусия отново да стане такъв.

Промяна в изхранването

Тухел не можел да повярва, когато разбрал, че футболистите на Борусия редовно се тъпчели с паста с тежки сосове, които един италианец редовно забърквал. Той вече е изпъден от клуба въпреки факта, че точно с неговите манджи в последните 13-14 г. "жълто-черните" станаха на 3 пъти шампиони. От тук нататък треньорският щаб ще работи с диетолог, а за предстоящото турне в Китай ще пътува и нов готвач.

Промени в изискванията

Усърдие, скромност, смелост, откритост и постоянство са качествата, на които Тухел държи най-много и ги изисква от играчите си. Егоизмът е напълно недопустим, от значение е само отборният дух. Очакванията са да има и промени в йерархията на играчите. Не е ясно дали световният шампион Матс Хумелс ще остане капитан, но е ясно, че ще запази водещата си роля. Тухел обаче иска и от кротки типове като Ройс и Мхитарян да носят повече отговорност.

Тактиката не струва

През изминалия сезон изглеждаше така, сякаш футболът на Клоп е разкодиран от съперниците, а план В или С така и не се видяха. При Тухел това ще се промени. Макар че няма да е никак лесно да се заучават тактически промени заради липсата на време покрай турнето в Япония, Сингапур и Малайзия и ранните мачове в Лига Европа. Затова и поне за момента Тухел ще трябва да залага главно на видеоанализи.

Статичните положения куцат

Години наред статичните положения бяха оръжие за Борусия. През сезон 2013/2014 от тях бяха реализирани 29 гола, миналия сезон обаче головете бяха едва 10. А директно от фаул не падна и един гол! И в това отношение Тухел иска да промени нещата. Още повече че разполага с нужните изпълнители - Ройс, Мхитарян и новото попълнение Гонзало Кастро.

Напрежението е огромно

"Юрген беше повече от треньор за Борусия", казва Тухел за Клоп. И на практика признава, че е под огромно напрежение, защото следата, която е оставил предшественикът му, е огромна. На всичко отгоре много фенове на Борусия гледат скептично на новия треньор заради провалените преговори с РБ Лайпциг и Хамбургер, преди да подпише в Дортмунд. А и той не е шоумен и магнит за хората и никога няма да бъде. Но пък би могъл да спечели сърцата им, ако залага на атрактивен футбол...

Превод на вестник "7 дни спорт"