Борусия Дортмунд започна участието си в Лига Европа с минимална победа 1:0 над Волфсбергер. Мачът от третия квалификационен кръг на турнира се състоя на стадион "Вьортерзее щадион" в Клагенфурт.

"Жълто-черните" откриха резултата четвърт час след началото на двубоя, когато Йонас Хофман се възползва от точното подаване на Хенрих Мхитарян.

Борусия продължи да доминира, но не можеше да удвои преднината си. В средата на втората част реферът Давиде Маса пропусна да отсъди явна дузпа в полза на германците.

До края австрийците се активизираха и създадоха няколко опасности, като в почти всяка една от тях Дортмунд изпитваше трудности при статичните положения. Реваншът е на 6 август на стадион "Сигнал Идуна Парк".


Гостите започнаха доста по-добре и още в самото начало Йонас Хофман намери Пиер-Емерик Обамеянг в наказателното поле, но ударът с глава на габонеца мина встрани от вратата.

След това Марко Ройс пусна разкошен диагонален пас към Хофман, който напредна, но се засуети и точно около границата на пеналта бранител успя да избие.

Тъкмо беше изминал четвърт час игра, когато германците заслужено откриха резултата. Обамеянг подаде към Ройс, който усети, че се намира в положение на тънка засада и буквално замръзна на мястото си, оставяйки за връхлитащия зад него Хенрих Мхитарян. Арменецът се изстреля напред и пусна вдясно към Хофман, който вкара на празна врата.

Десетина минути по-късно Мхитарян можеше да блесне с още една асистенция. Той се отскубна от бранител и отново отляво отправи прострелно центриране към далечната греда, но там Обамеянг нямаше как да достигне кълбото.

Към края на първата част Мхитарян и Хофман отправиха мощни тупалки от дистанция, но и в двата случая отбраната на домакините заставаше на пътя на топката.

Почти веднага след почивката Борусия създаде нова много добра възможност. Хофман беше изведен леко вдясно и стреля по диагонала, но Кофлер улови. Обамеянг засече с глава, но би покрай дясната греда.

Волфсбергер създаде първото си сериозно положение точно след като измина един час игра. Защитата на Борусия изпусна Цюндел, който получи отличен шанс, оставайки очи в очи с Бюрки, но би силно над напречната греда.

В средата на второто полувреме се стигна до доста дискусионен момент, когато Мхитарян скри топката на Золбауер в наказателното поле, прехвърляйки защитника на домакините. Золбауер спря арменеца с ръка, но арбитърът не отсъди очевидната дузпа, след като видимо се поколеба в отсъждането си.

Двайсетина минути преди края двата тима си размениха по една опасна контраатака. Първо Обамеянг не успя да намери Ройс на далечната греда, а после Щандфест стреля в тялото на Пишчек, застанал малко пред вратата. Влезлият като резерва Търдина стреля с глава, но Мхитарян изби на голлинията.

Четвърт час преди края на редовното време Мхитарян вкара топката в мрежата на противника, но попадението правилно беше отменена заради тънка засада на Кагава при паса на Ройс към японеца.

В 84-тата минута австрийците изпълниха корнер, при който отново влезлият като смяна Търдина се извиси над всички и нанесе тежък удар с глава. Бюрки успя да парира инстинктивно, а после самопожертвователно се хвърли на пътя на топката.

До края и двата тима не сътвориха нищо запомнящо се, като Сократис стреля доста неточно с глава при непряк свободен удар за Борусия.


Волфсбергер - Борусия Дортмунд 0:1

0:1  Йонас Хофман - 16'

 

Волфсбергер: Кофлер, Бергер, Щандфест (Чернег - 90'), Золбауер, Пала, Хютенбренер, Путше (Търдина - 70'), Зайдъл, Цюндел, Силвио, Вернитцинг (Якобо - 81')

Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Вайгъл (Кастро - 66'), Гюндоган, Хофман (Кагава - 66'), Мхитарян, Ройс (Кампъл - 80'), Обамеянг