Одд и Борусия Дортмунд изиграха изключителен първи мач от плейофите на Лига Европа, който германците спечелиха с 4:3 в Норвегия.

Срещата беше изключително драматична, като още до 22-ата минута скандинавците водеха с 3:0. Но гостите не се смутиха и до края на полувремето успяха да върнат едно попадение, а след почивката вкараха три безответни гола. Трябва да се отбележи, че момчетата на Томас Тухел и на два пъти нацелиха гредите при 0:1 и 0:2. Освен това рурците изпуснаха и няколко чудесни положения, но в крайна сметка късметът им се усмихна и успяха да си направят реванша идния четвъртък далеч по-лесен.

За мача Тухел направи цели пет промени в сравнение със състава от мача с Борусия Мьонхенгладбах. Роман Бурки, Лукаш Пишчек, Сократис Папастатопулос, Юлиян Вейгъл и Марко Ройс бяха заменени в титулярния състав от Роман Вейденфелер, Гонзало Кастро, Матиас Гинтер, Свен Бендер и Кевин Кампъл.


Срещата започна по феноменален начин за домакините и още в 1-ата минута стигнаха до попадение, след като Самуелсон засече с глава прекрасно центриране на Зекнини и от шест метра не сгреши.

Гостите отговориха чрез греда на Кагава в 3-ата минута. Японецът нацели напречния стълб с хубав удар и нямаше късмет да изравни.

В 18-ата минута Мхитарян можеше да реализира след прекрасна тупалка от 25 м, но късметът му не сполучи и ударът му мина на метър-два от вратата.

Две минути след това Од зашемети за втори път домакините. Нордквеле мина като на парад през защитата на гостите и останал сам срещу вратаря от близка дистанция не сгреши.

Резилът за Борусия стана пълен в 22-ата минута след феноменален гол на Еспен Рууд от фаул от около 35 м, при който прати топката в горния десен ъгъл на противниковата врата.

В 28-ата минута Дортмунд за втори път от началото на мача нацели греда, този път чрез Мхитарян, чийто удар по земя от няколко метра се отби в страничния стълб.

Шест минути след това Борусия върна един гол чрез Обемеянг. Гюндоган отправи силен удар от 20 м, а стражът на домакините направи груба грешка и изпусна топката, а габонецът се възползва и от близка дистанция я вкара в опразнената врата.

Второто полувреме стартира перфектно за германския колос и в 47-ата минута Кагава намали изоставането на 2:3. Тогава Шмелцер се откъсна по левия фланг и намери азиатецът, който с удар от воле не остави шансове на вратаря Росбах – 2:3.

Секунди след това Обемаянг пропусна великолепна възможност да изравни, след като Мхитарян го намери и нападателят стреля, но този път Росбах беше на мястото си и спаси.

В следващите минути "жълто-черните" отчаяно търсиха изравняването и в 54-ата минута Гюндоган шутира от границата на наказателното поле, но сантиметри го разделиха от целта.

После Дортмунд взе пълен контрол над мача и 25 минути преди края Обемаянг отправи чудесен шут от 30 м, но Росбах демонстрира класа и спаси по фантастичен начин.

В 76-ата минута обаче логичното се случи и резултатът стана 3:3 с гол на Обемаянг. Тогава Шмелцер направи поредния си отличен пробив по левия фланг и намери централния нападател на Дортмунд, който отблизо нямаше как да сбърка – 3:3.

Но това далеч не беше всичко в мача. 5 минути преди последния съдийски сигнал рурците направиха пълен обрат и поведоха с 4:3 чрез плеймейкъра си Мхитарян. Кагава проби, намери арменския национал на задната греда, който нямаше как да сбърка и оформи крайното 4:3 за Дортмунд.

Одд – Борусия Дортмунд 3:4

Голмайстори:

1:0 Самуелсон (1)
2:0 Нордквеле (20)
3:0 Рууд (22)
3:1 Обемаянг (34)
3:2 Кагава (47)
3:3 Обемаянг (76)
3:4 Мхитарян (85)

Одд: Росбах, Берган, Рууд, Хаген, Грьогаард, Самуелсон (57-Берг), Йенсен, Нордквеле, Акабуезе (65-Халверсън), Зекнини, Океан (77-Фло), Оливер Оушън

Борусия: Вейденфелер, Гинтер, Шмелцер, Хумелс, Бендер (68-), Кагава, Гюндоган, Кампъл (63-Рамос), Мхитарян, Кастро (46-Папастатопулос), Обемаянг