Борусия Дортмунд и Дармщадт завършиха 2:2 в мач от седмия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк"

"Лилиите" шокираха мнозинството от феновете по трибуните при първата си опасна контрааатака, когато Марсел Хелер разпечата вратата на Бюрки с фамозно воле.

Подобно на мача с Хофенхайм в предишния кръг, Дортмунд изравни веднага след смяната на неубедителния Марко Ройс. Обичайният заподозрян разбира се беше Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписва във всеки кръг от началото на кампанията.

Осем минути след това Обамеянг изригна с още едно попадение, като с първа асистенция в новия си отбор блесна взетия под наем от Манчестър Юнайтед Аднан Янузай.

В последната минута на редовното време грешка в защитата на Борусия позволи на Айтак Сулу да изравни резултата с изстрел от десетина метра. Това бе и единственият точен шут на гостите след почивката.

Борусия Дортмунд остава на втората позиция с актив от 17 точки, но вече изостава с четири от лидера Байерн. Дармщадт събра 10 пункта и се изкачи на девето място.


Домакините се опитаха да осъществят контрол още от самото начало и Хенрих Мхитарян шутира покрай левия страничен стълб. След това Пиер-Емерик Обамеянг намери Марко Ройс, но ударът от движение на германеца мина над напречната греда.

Четвърт час след началния съдийски сигнал "лилиите" вцепениха с мълниеносна контраатака. Жером Гондорф беше изведен по лявото крило и центрира много меко към Марсел Хелер, който заби топката в левия ъгъл с фантастично воле.

Още при следващата си атака Дортмунд пропусна невероятна възможност. Марко Ройс отправи прострелно центриране към далечната греда, където Обамеянг направи по-трудно и отблизо прехвърли вратата. Минута след това габонецът би неточно с глава.

В оставащото време до края на първото полувреме "жълто-черните" имаха пълен превес и на няколко пъти създадоха смут в пеналта на противника си. Марсел Шмелцер стреля неточно, а Юлиан Вайгъл би право в ръцете на вратаря.

Веднага след почивката Борусия натисна, но така и не можеше да стигне до чисто голово положение. Илкай Гюндоган пробва шут, който се оказа неточен, а преди да изтече един час игра снаряд на Хенрих Мхитарян беше спасен.

Не мина и с дребни съдийски грешки в ущърб на домакините, като отсъждане на несъществуваща засада на Обамеянг и маркирана на нарушение в нападение на Кагава, когато двама бранители на гостите си удариха главите при опит да изчистят топката.

В средата на първото полувреме логичното се случи и Борусия най-после изравни резултата. Матиас Гинтер получи отдясно от Кагава и от движение свали за Обамеянг. Нападателят засече мигновено на границата на малкия пеналт, пращайки топката в долния десен ъгъл.

Малко след това влезлият като резерва Аднан Янузай изведе Обамеянг отдясно и африканецът разстреля вратаря на гостите с плътен диагонален изстрел, вкарвайки своя девети гол през този сезон в Бундеслигата.

Статистиката десетина минути преди края на редовното време показа 15:2 изстрела в полза на домакините, които бяха изпълнили осем корнера, срещу нито един на техния дефанзивен опонент.

Борусия създаде още две опасни атаки, този път отляво чрез Мхитарян. В първия случая Обамеянг не успя да засече, а после стреля неточно с глава.

В последната минута на редовното време Дармщадт шокира домакините с изравнителен гол. Защитата на Борусия не изчисти добре в наказателното поле и там капитанът Айтач Сулу заби кълбото в долния ляв ъгъл.

 

Борусия Дортмунд - Дармщадт 2:2

0:1 Марсел Хелер - 17'
1:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 63'
2:1 Пиер-Емерик Обамеянг - 71'
2:2  Айтач Сулу - 90'

 

Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Сократис, Шмелцер, Гинтер, Вайгъл, Гюндоган, Кагава (Рамос - 91'), Мхитарян, Ройс (Янузай - 59'), Обамеянг

Дармщадт: Матениа, Калдиралоа, Гарикс, Сулу, Диас, Нимайер (Юнгвирт - 57'), Гондорф (Щро -Енгел - 83'), Хелер, Розентал, Рауш (Кемпе - 67'), Вагнер