Борусия Дортмунд удари Вердер Бремен с 3:1 като гост в мач от 11-ия кръг на Бундеслигата, игран на стадион "Везерщадион".

"Жълто-черните" откриха резултата чрез Марко Ройс, който отбеляза шестия си гол този сезон в първенството. Антони Уджа изравни след хубава акция на домакините, но точно преди паузата Хенрих Мхитарян върна аванса на своите.

В началото на второто полувреме голмайсторът на Бундеслигата Пиер-Емерик Обамеянг направи два пропуска, а вторият от тях беше фрапантен. Габонецът остана сам срещу вратаря, но вместо да го простреля от пет метра, пробва ефектен, но неефективен ножичен изстрел.

Последва още един куриозен пропуск на Обамеянг, който уцели Гебре Селасие, вместо да намери останалата без вратар врата. Минута по-късно обаче Ройс заличи гафовете на съотборника си и вкара втория си гол в мача.

Вторият в таблицата Борусия Дортмунд събра 26 точки и се доближи на пет пункта зад лидера Байерн Мюнхен. Вердер Бремен е 14-и с едва десет точки на сметката си.


Преди да изминат десетина минути игра Дортмунд откри резултата при първата опасна акция в двубоя. Хенрих Мхитарян беше намерен от Илкай Гюндоган, след което вратарят блокира удара му, но Марко Ройс направи добавка отблизо.

Беше изминал четвърт час игра, когато капитанът на Борусия Матс Хумелс беше изблъскан от Антони Уджа, който игра и с ръка, преди да отправи неточен изстрел, но реферът не забеляза двете нарушения на правилата.

В 27-та минута Хнерих Мхитарян получи прекрасно извеждащо подаване вляво от Илкай Гюндоган и стреля мментално, но Видвалд спаси сигурно попадение.

Пет минути след това Вердер изравни резултата, използвайки отпускането на противника си. Бартелс получи в наказателното поле и върна към Грилич, чийто удар беше блокиран от Гинтер пред голлинията. Антони Уджа обаче дебнеше наблизо и направи добавка на празна врата. После Юнузович отправи неточен удар с глава.

Минута преди края на първата част Борусия си върна аванса в резултата след невероятен пас на капитана Матс Хумелс. Централният бранител се включи отляво и като истински плеймейкър "хвърли" разкошен пас с външен фалц за Хенрих Мхитарян, който се хвърли и засече с глава на далечната греда.

Веднага след почивката Пиер-Емерик Обамеянг беше намерен със страхотен извеждащ пас от дълбочина от Сократис и си спря добре, но не нанесе плътен удар и беше спрян от Видвалд.

Последва нов, този път фрапантен пропуск на голмайстора в Бундеслигата. Той беше намерен от Мхитарян, спря си на гърди и останал сам срещу вратаря, пробва каратистки удар, но не уцели огромната врата от пет метра!

Притежанието на топката достигаше почти до 70% в полза на Борусия, като в средата на второто полувреме "бременските музиканти" прибегнаха до поредица от твърди нарушения, направени на границата на грубостта.

Стигна се и до доста дискусионен момент, защото беше маркирана много спорна засада на Марко Ройс, който излезе сам срещу вратаря и спря игра заради съдийски сигнал. Повторенията показаха, че острието е на една линия с последния в отбрана на Вердер.

Двайсетина минути преди края на редовното време Обамеянг пропусна трето чисто положение. Той преодоля вратаря и вместо да стреля в опразнената врата, се опита да прокара топката между краката на Гебре Селасие, който реши да пази близкия ъгъл. Защитникът обаче успя да блокира удара и да предотврати попадението.

Малко след това Ройс поправи серията от гафове на своя съотборник и реализира второто си попадение. Той получи много хубав скрит пас от Мхитарян и прати топката в мрежата с плътен изстрел.

Духът на Вердер падна след третото попадение и момчетата на Виктор Скрипник не сториха нищо интересно до последния съдийски сигнал, допускайки седмо поражение в първенството през този сезон. В добавеното време Шинджи Кагава на два пъти потърси Обамеянг в малкия пеналт, но и в двата случая Галвес изчисти в последния момент.

 

Вердер Бремен - Борусия Дортмунд 1:3

0:1 Марко Ройс - 9'
1:1 Антони Уджа - 32'
1:2 Хенрих Мхитарян - 44'
1:3 Марко Ройс - 72'

 

Вердер Бремен: Видвалд, Галвес, Вестергард, Щернберг, Гебре Селасие, Бартелс (Писаро - 83'), Фриц (Фрьоде - 83'), Баргфреде, Грилич (Лоренцен - 77'), Юнузович, Уджа

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Парк (Шмелцер - 77'), Гинтер, Вайгъл, Гюндоган (Пишчек - 85'), Кагава, Мхитарян, Ройс (Кастро - 77'), Обамеянг