Благодарение на многото голове на особняка Пиер-Емерик Обамеянг (187 см/26 години) Борусия Дортмунд отново е сред топотборите в Бундеслигата. Головата серия на френския габонец обаче е нож с две остриета за "жълто-черните", защото сега и европейски грандове се интересуват от условията, при които биха могли да го привлекат.

Последната му придобивка са кецове с ярко светещи подметки. Когато той, Пиер-Емерик Обамеянг, обикаля с тях катакомбите на стадиона на Борусия Дортмунд - "Сигнал-Идуна-Парк", ухилен до уши, клубният мениджър Михаел "Зузи" Цорк само клати глава. За него подобни модни екстравагантности са сходни с това да станеш притежател на членска карта на вечния враг Шалке. 

Пристигналият в Дортмунд през лятото на 2013 г. от "Сент Етиен" Обамеянг обаче продължава да изненадва Цорк. Най-вече с неповторимото си желание за живот, което граничи с детинска радост от всичко, с което се занимава. "Такъв колоритен тип може да ни повлияе добре", казва Цорк веднага след привличането на нападателя.

Най-добре на клуба определено влияят головете на нападателя, които тази есен са толкова много, че той спокойно би могъл да каже, че е от решаващо значение за ренесанса на "жълто-черните". Отбелязал е общо цели 25 гола в официални мачове тази есен, от тях 17 са в Бундеслигата в рамките на първите 14 кръга. 

Пиер определено е във формата на живота си и това го прави много желан. Всички големи отбори с пари в Европа вече го следят, включително Челси, Ливърпул и Барселона. Това обаче го превръща в един вид застраховка живот за Борусия (Д), защото преди началото на сезона договорът му бе продължен до лятото на 2020 г. 

Този факт поставя "жълто-черните" в комфортната позиция да не мислят, че евентуално могат да загубят основния си нападател поне докато не остане година от договора му. И даже и ако Борусия няма успехи и не участва в Шампионската лига, от ръководството пак биха били в положение да диктуват цената на Обамеянг. Затова и не е изненада, че цената, която се спряга за евентуална продажба на бързия като вятъра голаджия, е доста абстрактна - 60 млн. евро. Но защо му е на един съвсем здрав икономически клуб да ги прибира, при положение че в момента отново е напът към върха в Бундеслигата, с което отново ще се озове в Шампионската лига?

За Борусия значението на Обамеянг не се измерва с пазарната му цена. Повече привлича идеята, че той би могъл да се развие още и би могъл да стане още по-добър. Все пак след пристигането си в Бундеслигата той наистина става все по-добър. В първия му сезон в Борусия играта на отбора се въртеше около Роберт Левандовски и Пиер бе или резерва, или трябваше да играе по фланговете. Но пак успя да вкара 13 гола за първенство. И то при положение, че трябваше да премине през голяма промяна в тренировките, за да свикне с непрекъснатата преса и стратегическото мислене на Юрген Клоп.

Следващият сезон беше най-важният в кариерата на Оба, както му казват в Дортмунд. Той измести с лекота от центъра на атаката новопривлечения Чиро Имобиле (сега под наем в Севиля) и се превърна в един от основните играчи напук на кризата на резултатите, която преживя Борусия през сезон 2014/15. Пиер си постави за цел да замести Левандовски, нагърбваше се жертвоготовно с работа в защита и винаги тичаше много, за да се предложи на удобна позиция. Работата беше много трудна. Но въпреки сериозните проблеми на Борусия той завърши сезона с 16 гола и 7 асистенции. А тези му показатели са доказателството за другата страна на Обамеянг, която е коренно различна от имиджа му на нехаен тип, който той подхранва извън терена.

"Оба е много любопитен играч, който иска да изживее всичко - казва новият му треньор Томас Тухел. - Но в същото време е готов да свърши и здрава работа." Двамата работят заедно от юли. Треньорът е по-скоро сериозен човек, който работи много ентусиазирано, за да развива играчите си, и точно това прави впечатление на Обамеянг. Защото той е човек, който непрекъснато се опитва да се развива. 

"Нека да останем скромни", гласи един от любимите лафове на Тухел. И колкото и странно да звучи това на фона на екстравагантния му вид, Оба прави точно това! Той може да носи само дизайнерски дрехи и да кара "Ламборгини", но според Тухел е и "прекрасен отборен играч, който дава много на отбора." Когато подаде за гол на Ройс или Мхитарян, пак се радва, категорични са всички в Дортмунд.

Пиер се чувства много добре там, а с него живее и по-големият му брат Уили (28 г.), който е получил възможността да рита за нискодивизионния немски клуб "Край". По-малкият брат Обамеянг редовно ходи на мачовете му. И не крие, че се наслаждава на живота - и в спортен, и в личен план. Доволен е, че след много години на пътувания насам-натам най-накрая е намерил щастието. 

Още преди да отиде в Милан като 17-годишен, вече е сменил 7 отбора, а след това следват още 4 други, преди да се окаже в Дортмунд. "Чувствам се много добре. Тук съм с цялото си сърце", казва нападателят. Трансфер в Испания и особено в Барселона го изкушава, но поне за момента тази възможност звучи по-скоро като - може би някой път. А и Борусия не е от тези клубове, които набързо се разделят с най-добрите си футболисти. 

"Ако нашите играчи се представят добре, големите клубове винаги се интересуват от тях - убеден е мениджърът Цорк. - Това обаче не променя договорите. А и ние планираме с Обамеянг в дългосрочен план." Цорк обаче има достатъчно опит, за да знае, че това не е краят на тази тема. Особено ако възходът на Обамеянг продължи и той наистина стане голмайстор №1 на Бундеслигата пред Левандовски (Байерн), а евентуално и носител на Златната обувка. Полякът също бе открит за Борусия от Цорк, преди миналото лято да отиде със свободен трансфер в Мюнхен. В случая Обамеянг обаче едва ли ще се стигне до подобен развой...

Оливер Мюлер, превод на вестник "7 дни спорт"