Борусия Дортмунд се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Германия, побеждавайки Щутгарт с 3:1 като гост в двубой на стадион "Мерцедес-Бенц Арена". 

"Жълто-черните" нанесоха своя удар още в петата минута, когато Марко Ройс откри резултата след пас на Пиер-Емерик Обамеянг в петата минута.

В средата на първата част Щутгарт изравни чрез Лукас Руп, но малко след това Ройс върна жеста и асистира за голмайстора на рурци Обамеянг.

През второто полувреме и двата отбора имаха своите възможности, но Борусия заслужено сложи точка на спора минута преди края на редовното време, когато Мхитарян също се разписа, а Обамеянг записа втората си асистенция.


Момчетата на Томас Тухел откриха резултата още при първата си опасна атака в мача. Хенрих Мхитарян подаде вдясно за Пиер-Емерик Обамеянг, който се опита да намери Илкай Гюндоган в наказателното поле. Дефанзивният халф не успя да засече, но Марко Ройс беше безпощаден на далечната греда!

Последваха сравнително спокойни минути, в които двата отбора наблегнаха на здравите физически единоборства. След като беше изминал четвърт час игра Матс Хумелс стреля с глава при изпълнение на корнер, но доста неточно.

В средата на първото полувреме Щутгарт изравни от нищото, при първата си сериозна и продължителна атака. Защитата на гостите успя да блокира удар отблизо, но топката попадна у Лукас Руп, който стреля прецизно в горния ляв ъгъл от границата на наказателното поле.

Преди да изтече половин час игра суперзвездата на Борусия Марко Ройс пропусна златна възможност. Той беше намерен от Хенрих Мхитарян с центриране отляво, но не успя да засече топката от седем метра.

Малко след това обаче прошка нямаше - Борусия отново си върна аванса в резултата! Този път Марко Ройс записа асистенция, намирайки голмайстора на отбора Пиер-Емерик Обамеянг, който простреля противника с шут около границата на наказателното поле с левачката! Така габонецът записа своя гол №30 във всички турнири този сезон.

Към края на първото полувреме Илкай Гюндоган опита да изненада бившия си съотборник Мич Лангерак от пряк свободен удар, но без никакъв успех.

В началото на второто полувреме Борусия натисна, но не успя да измъкне нещо повече от няколко изпълнения на корнери. На отсрещната врата Костич стреля много високо. 

Десетина минути след почивката Марко Ройс намери Обамеянг с разкошен пас зад защитата, но Лангерак спаси сигурно попадения, избивайки с върха на пръстите си тупалка на габонеца.

Дидави и Руп шутираха неточно, а в средата на първото полувреме Щутгарт оцеля. Мхитарян навърза трима защитници и подаде за Обамеянг, който пусна за Ройс. Марко навърза двама бранители и вратаря, но не успя да промуши топката през стената от тела.

Гентнер стреля право в ръцете на Роман Бюрки с глава, а не след дълго същото стори и Ройс, при пряк свободен удар в полза на гостуващия отбор. Четвърт час преди края Мхитарян не успя да нанесе точен удар с глава, а Костич би над вратата при акция за домакините.

В 88-ата минута Борусия можеше да сложи точка на спора, но бомбеният изстрел на Мхитарян профуча над напречната греда. Буквално при следващат си акция обаче рурци ликвидираха интригата. Обамеянг си пое с глава около средата на терена, напредна и подаде на Мхитарян, който вкара на празна врата.


Щутгарт - Борусия Дортмунд 1:3

0:1 Марко Ройс - 5'
1:1 Лукас Руп - 21'
1:2 Пиер-Емерик Обамеянг - 31'
1:3 Хенрих Мхитарян - 89'


Щутгарт: Лангерак, Сунич, Нидермайер, Инсуа, Гроскройц, Дие (Харник - 68'), Дидави, Гентнер, Руп, Костич, Кравец

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Гинтер, Дурм, Гюндоган (Кагава - 87'), Мхитарян, Ройс (Ляйтнер - 77'), Обамеянг