Борусия Дортмунд тотално надигра, но победи Хановер само с 1:0 в мач от 21-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" доминираха през цялото време и четвърт час след началото звездата на тима Марко Ройс разтресе напречната греда от пряк свободен удар.

Свирепият натиск на домакините даде резултат десетина минути след паузата, когато Хенрих Мхитарян откри резултата след солова акция. До края липсваха чисти голови положения и рурци се поздравиха със заслужен успех.

Така вторият Борусия събра 48 точки и изостава на пет от лидера Байерн, който играе утре. Хановер е последен в класирането с 14 пункта.


Двата отбора започнаха малко предпазливо и домакините имаха нужда от десетина минути, за да стигнат до първото чисто голово положение. Лукаш Пишчек центрира отдясно и от трудна позиция Марко Ройс успя да засече с левия крак. Рон-Роберт Цилер обаче внимаваше и спаси.

Тъкмо беше изминал четвърт час игра, когато Марко Ройс застана зад топката при изпълнение на пряк свободен удар, отсъден за нарушение срещу Шинджи Кагава. Суперзвездата на Дортмунд стреля майсторски, но право в напречната греда!

Натискът на Борусия стана толкова свиреп, че в един момент играта се водеше буквално пред наказателното поле на гостите, или вътре в него. Северняците все пак успяваха да се справят някак си, защитавайки се с десет души. 

Пишчек отново центрира отдясно, този път на далечната греда. Там Хенрих Мхитарян стреля от воле с левачката, но в аут. Марко Ройс отново шутира от пряк свободен удар, но този път в ръцете на Цилер. Дойде ред и на Шмелцер, но и неговият изстрел от дистанция беше спасен от вратаря.

Последва ново изпълнение на Шмелцер, този път доста по-атрактивно. Бекът стреля от нищожен ъгъл от воле и накара Цилер да избива с върха на пръстите си. Невен Суботич се опита да засече при изпълнение на корнер, но би доста високо.

Към края на първата част гостите бяха близо до откриване на резултата при единствената си възможност. Андре Хофман беше оставен да стреля отблизо, но топката отиде право в ръцете на Бюрки, който не успя да я улови, но получи помощ от Суботич.

В 44-ата минута Илкай Гюндоган стреля опасно с левия крак от двайсетина метра, но Цилер отново успя да избие. На отсрещната врата Караман шутира над целта.

Борусия продължи да атакува и след почивката, но отново имаше нужда от малко време, преди да отправи удар. Стори го Гюндоган, но кълбото профуча над напречната греда.

В 57-ата минута Борусия най-после откри резултата. Хенрих Мхитарян напредна и отправи тежък фалцов изстрел, пращайки топката в долния десен ъгъл.

 

 

След попадението момчетата на Томас Тухел намалиха оборотите и изчакваха своя противник да се отвори в защита. Ройс беше блокиран от малък ъгъл, а след това влезлият като резерва Вайгъл стреля в тялото на бранител.

В добавеното време обещаващият Пулишич се опита да намери Марко Ройс в наказателното поле, но Сакаи изчисти с глава и предотврати опасността.

 

Борусия Дортмунд - Хановер 1:0

1:0 Хенрих Мхитарян - 57'

 

Дортмунд: Бюрки, Суботич, Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Гинтер (Вайгъл - 75'), Кастро (Пулишич - 64'), Гюндоган, Кагава, Мхитарян (Дурм - 75'), Ройс

Хановер: Цилер, Милошевич, Гюлселам, Алборноз, Сакаи, Сане, Хофман, Приб (Сент-Максимин - 72'), Караман, Бех, Собиех