Борусия Дортмунд победи Майнц с 2:0 в среща от 26-ия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на Томас Тухел бяха твърде пасивни в началните минути, но все пак откриха резултата в 30-ата минута чрез Марко Ройс, който получи много хубав пас от Гонсало Кастро.

След почивката "жълто-черните" вдигнаха оборотите и изцяло надиграха своя противник, който в началото на месеца надви Байерн насред Мюнхен.

В първата половина на втората част Пиер-Емерик Обамеянг и Ройс направиха невероятни пропуски, но близо четвърт част преди края на редовното време Шинджи Кагава удвои след пас на габонеца.

Борусия събра 61 точки на второто място и остава на пет зад лидера Байерн Мюнхен. Майнц е шести с 40 пункта в актива си.


Двата отбора изиграха изключително предпазливо и скучно първо полувреме, до средата на което все още нямаше нито едно голово положение пред двете врати.

Борусия Дортмунд задържаше топката по-често и опитваше да пробие по двата фланга и през центъра, но с еднакъв успех. Дефанзивният вал на гостите се справяше отлично и затваряше всички свободни пространства към своята врата.

Чак в 23-ата минута на срещата позаспалите зрители на трибуните бяха събудени благодарение на бека Марсел Шмелцер, който показа на офанзивните футболисти на терена как се прави. Крайният бранител на Борусия напредна, залъга противник и стреля силно от двайсет метра, но Кариус спаси.

Малко след това Щефан Бел отправи първия удар за Майнц в двубоя. След изпълнение на корнер отбраната на Дортмунд не се прегрупира добре и позволи на защитника да шутира, но топката беше избита.

Тъкмо изтичаше половин час игра, когато "жълто-черните" откриха резултата от нищото. Гонсало Кастро получи в средата на терена, напредна и подаде прекрасно за Марко Ройс в наказателното поле. Вкаралият два гола на Тотнъм в четвъртък ас на домакините не сбърка и прати кълбото в долния ляв ъгъл.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RcBv-EtWMeA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

До края на първото полувреме Борусия продължи да контролира развоя на срещата, но не се случи нищо опасно.

Веднага след почивката Шинджи Кагава се озова на стрелкова позиция, но се позабави и не успя да се разпише. Малко след това се стигна и до фрапантен пропуск на Пиер-Емерик Обамеянг, който остана сам срещу Кариус, но би право него! Отново габонецът беше намерен в наказателното поле, но това явно не беше неговият мач, защото Кариус отново се намеси добре!

В средата на второто полувреме статистиката показваше 11:3 удара в полза на Борусия, като гостите бяха доста пасивни след паузата. Последва шут над целта на Мхитарян и няколко карамбола, в които бяха замесени арменецът и Обамеянг.

Марко Ройс също направи фрапантен пропуск в 68-ата минута. Кагава се пребори за топката и подаде на Мхитарян, който напредна и върна за германеца но той би над напречната греда!

Логичното се случи близо четвърт час преди края на редовното време, когато Обамеянг получи вляво и подаде на далечната греда за Шинджи Кагава, който вкара на празна врата.

Пет минути преди края на редовното време Обамеянг отново излезе сам срещу вратаря, но се забави и подаде на Мхитарян, който нацели бранител. Шмелцер пробва добавка, но стреля като типичен бранител - в облаците...

Минута преди края на редовното време Обамеянг отправи топовен удар извън наказателното поле, но Кариус изби в корнер.

 

Борусия Дортмунд - Майнц 2:0

1:0 Марко Ройс - 30'
2:0 Шинджи Кагава - 73'

 

Дортмунд: Бюрки, Сократис, Хумелс, Дурм (Пишчек - 46'), Шмелцер, Кастро, Шахин (Вайгъл - 64'), Кагава, Мхитарян (Рамос - 85'), Ройс, Обамеянг

Майнц: Кариус, Бел, Балогун, Брозински, Бусман, Баумгартлингер, Фрай (Латца - 62'), Клеменс (Онисиво - 62'), Хайро (Сердар - 76'), Мали, Кордоба