Финалът Байерн Мюнхен срещу Борусия Дортмунд е освен спор за трофей и битка между очевидния №1 сред треньорите в Германия Пеп Гуардиола и ученика му Томас Тухел. Той излезе неочаквано бързо от сянката на предшественика си Юрген Клоп и това му носи само позитиви. Които могат да му донесат и купа, ако питомците му най-накрая спечелят и голям мач под негово ръководство.

Треньорът на Борусия Дортмунд Томас Тухел може да е оптимист, че финалът за купата срещу Байерн няма да завърши като шампионатния мач помежду им в Мюнхен. През октомври баварците спечелиха с 5:1, най-убедителната загуба в професията за Тухел и поне на думи шампионската титла беше връчена още тогава. Тогава много хора си мислеха, че срещу Байерн не може да се направи нищо, най-вероятно за години напред.

Оказа се, че бъркат.  Тухел има добри шансове срещу Байерн не само на предстоящия финал в Берлин, но и да се превърне в постоянен конкурент на баварците и в Бундеслигата. Да, Тухел е победителят на изминалия сезон. Преди година той пое Борусия в критична ситуация и класира отбора за Шампионската лига. Той промени стила на отбора, който разчита най-вече на голямо притежание на топката, грубо казано. И ако доизпипа детайлите, може даже да изпревари Байерн през следващия сезон. И това няма да се промени даже и след трансфера на Матс Хумелс по посока Мюнхен.

За да оценим правилно постигнатото от Тухел, трябва да се върнем към ситуацията в Дортмунд преди година. В последната от седемте години на харизматичния Юрген Клоп като треньор на Борусия в един момент отборът беше в зоната на изпадащите. Тухел го пое в момент, в който почти нищо не вървеше в спортен план. И този сезон промяната бе пълна. Байерн си гарантира титлата чак в предпоследния кръг. Със 78 т. пък Борусия Дортмунд стана най-силният втори в историята, отбеляза най-много голове и регистрира втория най-добър точков актив в цялата си история. В пролетното класиране "жълто-черните" бяха пред Байерн, преди да загубят точки в последните 2 кръга. "Борусия много ни нервира", отсече нападателят на Байер Томас Мюлер. Комплимент от негова страна!

Тухел наследи Клоп, без да го копира. Играчите го ценят заради работния му подход и риториката му. А това не е нещо нормално в Дортмунд, където са печелени титли и играят световни шампиони. А и Тухел тръгна да променя стила на Борусия. При Клоп успехите се постигаха благодарение на емоционална и агресивна преса. Футболът беше офанзивен, но пък идеята му беше дефанзивна, защото топката беше в съперника. Тухел промени това. С почти същия състав той разчита на съвсем друг, по-висококачествен футбол. Сега от Борусия владеят повече топката, подават си повече и не търсят винаги най-бързия път към вратата на противника. Казано по-просто, сега "жълто-черните" тичат по-малко и играят повече.

Това е едно от малкото изключения в Бундеслигата, където почти всички разчитат на контри. И точно тук се вижда, че мащабът на Тухел е Гуардиола.

Тухел успя да убеди играчите си във възможностите им. Примерът е нападателят Пиер-Емерик Обамеянг, който се отчете с 25 шампионатни гола, нещо непостигано от никого в Дортмунд преди. 20-годишният халф Юлиан Вайгъл беше резерва и пристигна евтино от Мюнхен 1860, а се превърна в титуляр и стигна до Бундестима. Гюндоган разцъфна като плеймейкър, Ройс заигра постоянно, а нароченият за гонене след 2 слаби сезона Мхитарян направи най-силния си сезон.

В Борусия обаче трябва да се изпипат някои детайли, най-вече в нападение. Гуардиола го доказа в Байерн - чрез динамика и прецизност головете падат почти сами. Именно заради липсата на нужните детайли засега Борусия не може да печели в големите мачове. Пасовете на отбора не винаги са достатъчно бързи и достатъчно точни. Понякога играчите дриблират в грешна посока, а Обамеянг играе с гръб към вратата на противника. Тези слабости лъснаха в мачовете с Ливърпул на 1/4-финалите в Лига Европа. Но въпреки това "жълто-черните" могат да се окажат опасни за Байерн не само в предстоящия финал. Дуелът между двата отбора може да е главното събитие на следващия сезон. А то ще бъде резултат както от компетентността на Тухел, така и от напускането на Гуардиола - вероятно най-добрия треньор в света.

Връщането на Хумелс в Байерн няма да промени с нищо ситуацията. Да, трансферът не е добър сигнал за Борусия. Още повече че световният шампион е уважаван даже от съдиите, които тази пролет му спестиха две дузпи. Тухел обаче сигурно е разбрал още преди финала, че

Хумелс съвсем не е най-бързият защитник и понякога заема грешни позиции. Тези му слабости се видяха и тази пролет, макар и той да се оправдава с "можеше да се защитаваме и по-добре", все едно изобщо не е сбъркал. Подобни изказвания не се харесват на никой треньор. Целта пред Тухел е да подмлади отбора си и това ще се получи много по-лесно без 28-годишния Хумелс и без друг от героите на ерата "Клоп" - Невен Суботич, който също е пред напускане.

При това положение истинските качества на Тухел ще си проличат едва в следващите месеци. Досега той работеше с наследен състав. Но в отбора предстои да дойдат пожеланите от него играчи - новото френско чудо Осман Дембеле (Рен) и испанският младок Микел Мерино (Осасуна). Така треньорът ще може да окомплектова състава според собствените си виждания. Може и да изглежда изкушаващо да правиш селекция с безброй милиони на разположение, но и в Майнц липсата им никога не го е смущавала. Най-голямото предизвикателство във футбола е да видиш класата на добрите играчи. И ако Тухел и ръководството успеят да го направят, сега добрият отбор на Борусия Дортмунд ще се превърне в голям отбор. За съжаление на Байерн...


Оливер Фрич
Превод на вестник "7 дни спорт"