Германия е разцепена на две! Едните одобряват връщането на Марио Гьотце в Борусия Дортмунд, другите са твърдо "против". Бившият национален селекционер на България Лотар Матеус подкрепя твърдо тези "за" и мотивира отлично гледната си точка пред немските медии.

Завръщането на Марио Гьотце от Байерн в Борусия Дортмунд е позитивно най-вече за самия играч. За двата клуба обаче сделката е риск. Борусия дава много милиони за футболиста, който направи Германия световен шампион, но за който никой не може да каже дали някога ще върне старата си форма. А Байерн рискува, защото може да се окаже така, че подсилва най-големия си съперник в Бундеслигата.

Наясно съм с експлозивната сила на подобен тип сделки. Когато през 1992 г. поисках да напусна Интер, за да се върна в Байерн, президентът Пелегрини постави условието никога да не играя за друг клуб в Италия. Подписах, че дължа 7 млн. марки, ако престъпя това условие. Целта на цялото това нещо беше една - да не се позволи подсилване на конкуренцията. И тогава, като сега с Гьотце, става дума за световен шампион...

Сега, естествено, на дневен ред е въпросът дали Марио наистина ще подсили Борусия. Аз казвам: да! За Байерн обаче ще бъде супер провал, ако Борусия им отмъкне титлата именно благодарение на него. 

В Мюнхен ще ги заболи даже ако Гьотце стане голмайстор на Бундеслигата. Убеден съм, че той отново ще разцъфне в Дортмунд и ще върне старата си форма. Там ще разчитат на него, а в Мюнхен такова доверие никога не е имало. 

Самото му преминаване в Байерн премина под лошо знамение. Пеп Гуардиола искаше всъщност Неймар, а клубното ръководство реши друго, защото предпочита немските таланти. Най-големият застъпник на Гьотце в Байерн беше спортният директор Матиас Замер, а двамата се сбогуваха с клуба почти едновременно.

Всъщност Гьотце никога не е имал кой знае какво лоби в Мюнхен. Но въпреки това Марио имаше полза от трансфера си в Байерн. И сега се връща в Дортмунд след 3 г. тренировки със суперзвезди. Това е опит, който се отразява на всеки играч. А и сега той прави правилната крачка и като вече 24-годишен подсилва клуб, който ще залага на него безусловно.

В Дортмунд той ще заформи истинско приятелско трио с Ройс и Шюрле. Такива неща вече почти не се виждат в съвременния футбол и ситуацията може да окрили и тримата. Те, тримата немски национали, ще действат зад гърба на Обамеянг. Според мен Гьотце ще бъде в центъра на това трио, на любимата си позиция, на която не можа да блесне в Байерн. Това е още една от причините да смятам, че сега формата му ще тръгне рязко нагоре!

Лотар Матеус
Превод на вестник "7 дни спорт"