Който не рискува, не печели! На този принцип това лято Борусия Дортмунд си спретна ударна и многообещаваща селекция за над 100 млн. евро, която е рекордна за Германия. Черешката на тортата в нея са световните шампиони с Германия от Мондиал 2014 Марио Гьотце (24 г.) и Андре Шюрле (25 г.). Но дали рискът с тях не е прекалено голям?

В края на миналата седмица беше официално договорено завръщането на Марио Гьотце от Байерн в Борусия, а малко по-късно в Дортмунд беше трансфериран и близкият му приятел Андре Шюрле, който работеше заедно с треньора Томас Тухел и в Майнц. 

"Предполагам, че много от феновете не са могли да ме разберат, когато отидох в Байерн преди 3 години, но сега не бих взел същото решение", побърза да се подмаже Гьотце. Другарчето му Шюрле също предприе подобна маневра: "Още отсега се радвам на силата, която ще ми дадат многобройните фенове на Борусия. Досега винаги съм бил в ролята на учудения съперник, но сега ще бъда на страната на голямата тълпа", отсече Шюрле.

Повече от ясно е, че привличането на двамата, които не приличаха на себе си съответно в Байерн и Волфсбург, е риск. Скъпоплатен риск, който цели да компенсира болезнената раздяла със звездите Матс Хумелс (38 млн. евро, Байерн), Илкай Гюндоган (27 млн. евро, Манчестър Сити) и Хенрих Мхитарян (42 млн. евро, Манчестър Юнайтед). В Дортмунд Шюрле и Гьотце ще се съберат с Марко Ройс, с когото са големи приятели. Но дали тримата ще образуват новото магическо трио на Борусия?

Ще трябва да изчакаме, за да разберем. Защото треньорът Тухел е изправен пред тежката задача да интегрира общо 8 нови попълнения. На Гьотце и Шюрле пък изобщо няма да им е лесно да се наложат в сериозната конкуренция. Но Тухел гледа на случващото се като на "ново начало". То беше сложено с победата с 4:1 над Манчестър Юнайтед в петък в Шанхай, където беше демонстрирано изобилие от талант. Там в добра светлина се показаха други от новите - Осман Дембеле, Себастиан Роде, Марк Бартра, Емре Мор и Микел Мерино. Нямаше гол само новоизлюпеният европейски шампион с Португалия Рафаел Герейро, който ще се конкурира с Марсел Шмелцер за място на левия бек.

Продажби за над 100 млн. евро и покупки за над 100 млн. евро. Може би това е най-голямата промяна в цялата история на клуба.

И сега въпросът е Тухел да намери най-подходящата схема, Гьотце да докаже, че е по-добър от Лео Меси. Нещо, което му подшушна националният селекционер Йоахим Льов, преди да го пусне да вкара победния гол на финала на Мондиал 2014. Ако това се случи, обещаващият проект на Борусия ще се засили много. 

"Пътят, по който поехме, е рискован, но не си поставяме граници", предупреди на старта на подготовката Тухел. Макар че спокойно можеше да каже, че който не е достатъчно смел, не печели. А какво ще спечели новата Борусия в конкуренцията на почти непобедимия Байерн, най-вероятно ще се разбере чак догодина.

Роланд Цорн
Превод на вестник "7 дни спорт"