Обикновен треньор? Пословичен работохолик? Или даже маниак? Еднозначен отговор на тези въпроси засега не е открит. При всички положения обаче треньорът на Борусия Дортмунд Томас Тухел (43 г.) е изключително странна птица, от която ще си пати и Реал Мадрид.

Дортмунд е опасна спирка за Реал Мадрид! Равенствата за първенство срещу Виляреал (1:1) и Лас Палмас (2:2), в които си проличаха както липсата на концентрация, така и слабата форма на някои от водещите играчи, бяха само предупреждение за треньора Зинедин Зидан. "Сигнал-Идуна-Парк" обаче не е място, на което трябва да гостуваш, изпълнен със съмнения. А и Реал е в серия от 3 поредни загуби в Дортмунд, включително онова 1:4, което подписа раздялата с Жозе Моуриньо.

Сега вече начело на Борусия не е Юрген Клоп, гуруто на онзи отбор, който игра финал в Шампионската лига през 2013 г., но есенцията в "жълто-черния" лагер остава същата.

Футболът на Борусия Дортмунд продължава да е шеметен - футболистите са млади и дръзки, а клубните покупки са все така успешни. А най-важният човек отново не е на терена, а край него. Става дума за треньора Томас Тухел, който определено е специална личност. Като студент е бил сервитьор, след това е завършил икономика, обича математиката и медитацията, вегетарианец е, а освен това не спира да чете. Съвсем различен е като характер от предшественика си Клоп, но играчите вече свикнаха на академичния му подход и революционните му методи вече не изненадват никого.

Тухел никога не става професионален футболист заради тежка контузия в коляното и рано се отдава на треньорството. Привлече вниманието начело на скромния отбор на Майнц, който разполага с един от най-малките бюджети в Бундеслигата. През сезон 2014/15 пък си взе почивка и използва времето, за да посещава тренировките на различни отбори в различни спортове, изучаваше статистика. Прихвана и от идеите на проф. Волфганг Щьолхорн покрай неговата научна теория за различните типове на обучение, които изискват спортистите вместо обичайния метод на повторяемост на упражненията. Метод, от който се е интересувал и Пеп Гуардиола.

Една сутрин играчите на Тухел остават смаяни, когато ги кара да се подредят във форма на диамант и им обяснява логически, че трябва да нападат най-вече през центъра, защото това е най-близкият път към противниковата врата. Иначе в Борусия са крале на диагоналните пасове, а това лято привлякоха още двама големи бързаци като Осман Дембеле и европейския шампион Рафаел Герейро. А от тяхното присъствие най-голяма полза има голмайсторът Обамеянг, който наследи Роберт Левандовски.

Контролът на Тухел спрямо играчите му обаче съвсем не се свежда до разпределяне на ролите им на терена. Той е с тях даже в леглата им. Контролира по колко часа спят и дали спят качествено със специална компютърна програма. Тухел е стриктен и по отношение на хранителния режим. Контролира ги да ядат само вкъщи и в съблекалнята, но е забранил категорично доставките на паста от най-добрия италиански ресторант в Дортмунд.

Иновациите не са рядкост и по време на тренировъчния процес. Понякога подготовката тече само с топки за тенис, понякога изисква да се играе само с коляно, а веднъж беше изненадал клубното ръководство с молбата да проведе съвместна тренировка с баскетболистите от Алба Берлин.

Желанието на Тухел е играчите му да правят грешки и да се учат от тях. И ги мотивира с издънките на великия Майкъл Джордан в баскетбола, за които той сам си е казвал: "Пропуснал съм над 9000 стрелби и загубих над 300 мача. 26 пъти не можах да отбележа победен кош в последната секунда. Провалял съм се понякога, но и затова имам такива успехи!" Вмешателството на Тухел е толкова голямо, че той изисква играчите да се хранят заедно на една маса, а освен това им препоръчва и четива за свободното време. Това е положението, всеки подход за благото на Борусия Дортмунд е разрешен...

Хайме Родригес
Превод на вестник "7 дни спорт"