Борусия Дортмунд пропусна златен шанс да се доближи на точка от лидера Байерн Мюнхен (баварците направиха 1:1 с Кьолн), след като в мач от 6-ия кръг на Бундеслигата загуби с 0:2 гостуването си на Байер Леверкузен.

Домакините изиграха двубоя много умно и с голове през двете полувремена на Адмери Мехмеди (10) и Хавиер Ернандес-Чичарито (79) стигаха до успеха. Той е първи над рурците на стадион "Байер Арена" от 2007 г. насам, когато "аспирините" се наложиха с 2:1. Оттогава Леверкузен направи пет равенства срещу "жълто-черните" и допусна четири загуби, но днес успя да сложи край на черната серия.

От своя страна пък гостите се скъсаха да пропускат, като най-деен беше Пиер-Емерик Обамеянг, който при резултат 0:1 не успя да вкара сам срещу вратаря. Нападателят все пак се разписа в 88-ата минута, но попадението беше отменено заради засада.

Така в класирането Дортмунд остава с 12 точки, на 4 зад лидера Байерн, и заема 3-то място, докато Леверкузен събра 10 т. и се изкачи на 7-ма позиция.


Домакините спечелиха фаул на удобна за центриране позиция още в 3-ата минута, откъдето щатният изпълнител на статични положения Чалханоглу подаде, но защитата на Дортмунд се справи. Първата реална опасност в мача дойде в 8-ата минута, когато при атака отляво Хенрикс качи топката на главата на Чичарито, но Бурки демонстрира класа и изби в корнер. След неговото изпълнение обаче нямаше какво да спаси гостите. Мехмеди надскочи персоналния си пазач и матира вратаря за 1:0!

Гостите отговориха в 17-ата, когато Дебмеле беше намерен с дълъг пас и стреля от малък ъгъл в аут. Той обаче бе в положение на засада, която съдиите маркираха с известно закъснение. 120 секунди по-късно Пишчек пусна отличен пас в коридор към Обамеянг, който шутира по земя, но Лено се беше пласирал добре и улови. После стрелецът отново беше изведен, с брилянтен финт преодоля Топрак и точно преди да стреля от чиста позиция, Хенрикс с решаващ шпагат изчисти.

В следващите минути Дортмунд продължи да натиска в търсене на изравнителен гол, но можеше да получи втори след половин час игра, когато Кампл изпрати истински снаряд към Бурки, профучал на сантиметри от целта. В 37-ата минута Дембеле центрира във вратарското поле, където Сократис се размина с кълбото и поиска дузпа, но претенциите му останаха неуважени.

В самия край на полувремето Дембеле си навлече подигравки от трибуните. Герейро получи отляво и центрира, Обамеянг с едно докосване върна към непокрития французин, който обаче едва не прехвърли стадиона. В ответната атака Чичарито нацели гредата, но беше и в засада.

На почивката Томас Тухел взе мерки и направи двойна смяна, пускайки в игра Емре Мор и Марсел Шмелцер за сметка съответно на Пулишич и Кастро. За "аспирините" на терена се появи Вендел, който още в 47-ата минута можеше да се разпише с удар от ждроб, но не уцели вратата.  След това рурците отново натиснаха и не стигаха до опасни положения. В 64-ата минута Шмелцер шутира, но много неточно.

В 73-ата минута Обамеянг направи пропуска на вечерта! Габонецът беше изведен като по учебник, надбяга двама противникови защитници, излезе очи в очи с Лено и отправи удар по земя, който вратарят някак си изби. После Топрак притича и изчисти кълбото. Шест минути по-късно Чичарито сложи точка на спора. Леверкузен организира брилянтна контра, при която Чалханоглу намери нападателя успоредно на голлинията и той оформи крайното 2:0!

Байер – Борусия 2:0

Голмайстори:

1:0 Мехмеди (10)
2:0 Чичарито (79)

Байер: Лено, Бендер (46-Вендел), Тах, Топрак, Хенрикс, Брандт (67-Воланд), Аранхис (89-Баумгартлингер), Кампл, Чалханоглу, Ернандес, Мехмеди
Треньор: Роджър Шмидт

Дортмунд: Бурки, Пишчек, Папастопулос, Гинтер, Герейро, Вайгъл, Кастро (46-Шмелцер), Роде (71-Кагава), Пулишич (46-Мор), Дембеле Обамеянг
Треньор: Томас Тухел

Ст.: "Байер Арена"
Съдия: М. Графе
Жълти картони: Аранхис, Кампл, Чичарито, Топрак, Чалханоглу (Леверкузен); Мор (Дортмунд)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZhQv5eLRdLU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>