Борусия Дортмунд излъга Унион Берлин с дузпи 4:1 (1:1 в редовното време и продълженията) и се класира измъчено на 1/8-финал за Купата на Германия.

Срещата на „Сигнал Идуна Парк” се игра пред феноменалните 79037 зрители, които създадоха уникална атмосфера.

В герой за Дортмунд се превърна Роман Вайденфелер, който спаси два наказателни удара на гостите, а трета дузпа на Унион бе пратена в горната греда. От своя страна "жълто-черните" бяха свирепи при дузпите и вкараха чрез Дембеле, Гинтер и Гьотце, което се оказа достатъчно.

Преди това в редовното време Михаел Паренсен от Унион си набута автогол в края на първото полувреме, а в 82-ата минута Щефан Скржибски успя да изравни и да прати срещата в продължения. В крайна сметка Дортмунд заслужено взе мача и успя да се класира в следващата фаза на турнира.


Гостите от Берлин започнаха добре мача и дори първи стигнаха до голово положение. Още в четвъртата минута Колин Куанер се откъсна зад защитата на домакините, но правилно бе отсъдена засада.

Постепенно Дортмунд взе инициативата и сериозно натисна Унион. В седмата минута Густаво Адриан Рамос размина защитата на гостите и стреля от границата на пеналта, но топката излезе в аут.

Последваха масирани атаки на домакините, но те така и не стигаха до чисти голови ситуации. В 18-ата минута Марио Гьотце нахлу в пеналта на Унион, но там се засуети и бе блокиран от защитата на гостите.

Две минути по-късно Емре Мор стреля мощно от дъгата на пеналта, но топката мина до гредата. Последва и тупалка на Густаво Адриан Рамос. Патискът на дортмунци се засилваше, но те с лекота изпускаха головите си положения.

След половин час игра Нури Шахин разнебити защитата на гостите, но се замота във финтовете си и изпусна уникален шанс. Малко по-късно и Марио Гьоце не успя да вкара, след като стреля над вратата. Така се стигна до 44-ата минута, когато Михаел Паренсен си заби автогол и Дортмунд заслуено поведе с 1:0.

Второто полувреме започна спокойно, като играта основно се водеше в средата на терена, без каквито и да било голови опасности. Играчите на Дортмунд владееха топката и спокойно разиграваха, като не даваха почти никакви шансове на гостите си.

В 52-ата минута Емре Мор се освободи технично и стреля, но пропусна. Шест минути по-късно гостите отговориха с положение за Ерол Зейнулаху, но той бе блокиран от защитата на домакините.

Столичани вдигнаха оборотите и стигнаха до нов шанс, който бе изпуснат с глава от от Тони Лейстнер. Тези две положения стреснаха "жълто-черните" и те отново взеха инициативата. В 64-ата минута удар на Гонзало Кастро мина до гредата, а малко по-късно отново Кастро стреля в аут.

В следващите моменти темпото на игра леко падна, за да дойде 82-ата минута, когато от нищото гостите изравниха чрез Щефан Скржибски - 1:1. Дортмунд се хвърли в мощни атаки, но с пропуски се отличиха Емре Мор и Кастро. До края нямаше нов гол и така се стигна до продължения.  

Първото продължение започна с нови атаки и положения за Дортмунд, но последователно с пропуски се отчетоха Густаво Адриан Рамос, Матиас Гинтер и Марио Гьотце.

Домакините с лекота пропускаха шансовете си и можеха да бъдат наказани от Кени Принс Редондо, който едва не вкара за Унион. В 101-ата минута отново Гонзало Кастро се озова на чиста позиция, но последва удар в аут. 

В началото на второто продължение с пропуск за Дортмунд отново се отчете Густаво Адриан Рамос. В следващите минути играта се водеше основно в средата на терена, като двата отбора трудно достигаха до някакви шансове.

В 118-ата минута Емре Мор можеше да вкара за Дортмунт, но отново бе блокиран от защитата на Унион. Така се стигна до дузпи, при които домакините показаха по-здрави нерви и заслужено се класираха на 1/8 финал за Купата на Германия.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4-VmSlYHrW8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ВИДЕО с ДУЗПИТЕ

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-2RManMNYPM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борусия Дортмунд - Унион Берлин 4:1 (1:1 в редовното време и продълженията)

Голмайстори:

1:0 Михаел Паренсен (44 -автогол)
1:1 Щефан Скржибски (82)

При Дузпите 
2:1 (Дембеле)
3:1 (Гинтер)
4:1 (Гьотце)
Три пропуска за Унион

Борусия Дортмунд: РОМАН ВАЙДЕНФЕЛЕР, ПИШЧЕК, МАТИАС ГИНТЕР, СОКРАТИС, ФЕЛИКС, САХИН, ЛАРСЕН, ГОНЗАЛО КАСТРО, ГЬОЦЕ, МОР, ГУСТАВО АДРИАН РАМОС

Унион: ДАНИЕЛ МЕСЕНХОЛЕР, КРИСТОФЕР ТРИМЕЛ, ТОНИ ЛЕЙСТНЕР, РОБЕРТО ПУНЧЕК, ПЕДЕРСЕН, ЕРОЛ ЗЕЙНУЛАХУ, СИМОН ХЕДЛУНД, ФЕЛИКС КРООС, КЕНИ ПРИНС РЕДОНДО, МИХАЕЛ ПАРЕНСЕН, КОЛИН КУАНЕР